/ -Фото: Д. Стојановић
29/08/2021 u 12:23 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Пажња, фасада отпада": Старе зграде у Бару опасност за пролазнике

Дјелови малтера могу неког повриједити, узнемирени су станари

Станари појединих стамбених објеката у Бару већ годинама имају проблем са спољашњим зидовима и сређивањем фасада, с којих дјелови малтера често отпадају.

На срећу, до сада није било тежих последица, али се многи питају ко би био одговоран да се тако нешто и деси.

Последње урушавање фасаде на згради „Дрине” забринуло је власнике станова и неколико пословних простора у тој згради.

Оштећене су и Пристанске ламеле које су давно изграђене, па не чуди што их је зуб времена почео озбиљно нагризати. Но, и друге старе зграде на улазу у град под Румијом требало би „дотјерати”.

Међутим, власницима станова изгледа и не пада на памет да се организују и реализују тај подухват. Брину о унутрашњости просторија у којима живе, а о спољашњем изгледу зграде готово да нико не размишља. У неким од зграда, на којима фасаде нису обнављане откако су изграђене, нису изабрани ни органи управљања. Плашећи се да неко не страда, власници станова у згради „Дрине” поставили су таблу упозорења: „Пажња, фасада отпада”.

Како кажу наши саговорници, реконструкција фасада је огроман посао и потребно је осмислити начин на који ће се зграде санирати, јер су у питању на стотине станова.

По Закону о одржавању стамбених зграда, одговорност за фасаде, кровове, лифтове, заједничке просторије и инсталације искључиво је на власницима станова.

Међутим, власници станова нерадо говоре о проблемима с којима се сусрећу, неке зграде још увијек нису изабрале органе управљања, а и тамо гдје их има, тешко је наплатити и оно обавезно одржавање које износи 20 центи по квадрату стана.

Општина Бар је расписала јавни конкурс за суфинансирање адаптације фасада зграда на територији општине, са критеријумима за утврђивање листе приоритета.

Укупан износ средстава опредијељених буџетом Општине за 2021. годину за ову намјену износи 100.000 еура.

Да ли ће и колико стамбених зграда испуњавати ове критеријуме, остаје да видимо.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:54