Поглед са тврђаве Св. Андрија / -М.Д.П.
26/01/2022 u 06:20 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пјешачкa тура Oраховац – Враново брдо – Пераст: Богатство природе и културе у свега 12 километара

Љубитељима природе тајну старога гумна открио им је врсни планинар Драган Јовановић

Група љубитеља природе, планинара и планинарки из Херцег Новог, Мориња, Котора, Тивта, Будве и Бара, њих 24, провела је у недјељу диван дан у пјешачкој тури која је на релацији Доњи Ораховац– Горњи Ораховац, Враново брдо– тврђава Св. Андрија– Пераст реализована у организацији Планинарског друштва "Вјеверица" Котор. За оне који су већ ишли овом стазом и познате су им све њене љепоте ово је било поновно откривање чари природе, старе руралне и сакралне архитектуре и рушевних аустроугарских тврђава, а за оне који су први пут учествовали било је то потпуно ново откриће и бескрајно одушевљење. Све ово доживјели су на само 700 метара надморске висине, прелазећи око 12 километара од старта у Ораховцу до циља у Перасту.

image

На гумну у селу Кљавићи

-М.Д.П.

Кренули су од древне цркве Св. Ђорђа у Д. Ораховцу, преко Г. Ораховца на чијем превоју су уживали у погледу испред Цркве Св. Николе, те у залеђеном ублу који служи за напајање стоке. Одатле поред остатака аустроугарске касарне и горњеораховачког напуштеног села Кљавићи, гдје су имали прилику да се одморе и ужинају на старом гумну, са којег пуца прекрасан поглед на Бококоторски залив. Ту им је врсни планинар и водич Драган Јовановић демонстрирао "тајну старог гумна", показавши невјероватну акустику која се чује само при гласном изговору вокала или пјевањем из централне камене плоче, која има рупу у средини. Тако су давно и гуслари пјевали из "срца" гумна, појаснио је, док су неке од учесница туре и саме испробале и увјериле се у овај феномен, уз разигране љубимце, два пса, привилегована што имају власнике – планинаре.

image

Спуст ка Перасту

-М.Д.П.

Успон до тврђаве Св. Андрија обилато их је наградио фантастичним видицима не само ка которском, него и према тиватском, рисанском заливу и отвореном мору, а на самом врху уживали су у погледу и на околна брда – Вељи врх, тврђаву Шаник и раштркане куће села у залеђу. При силаску на перашку стране испратили су их погледи крда питомих бивола, који се напасају на обронцима.

Још једна црква дочекала их је на спусту ка Перасту – Св. Јована Крститеља, као и дивне приче (не и посјета) о пећини Спили и њеним житељима из доба неолита, што је све заокружило шаролику слику богатог природног, културно–историјског и архитектонског наслеђа Боке которске и њеног залеђа. Туре које организује "Вјеверица" бесплатне су и раде се на волонтерској основи.                                 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:43