Цистерне „Чистоће” допремају воду безводним подручјима / -Б.Је.
03/10/2021 u 06:10 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пљеваљским селима "Чистоћа" испоручила 500 цистерни воде

Ситуација у условима суше на сеоском подручју била је изузетно сложена и мислим да у последњој деценији није било теже ситуације него ове године, каже Саша Јечменица, директор предузећа Чистоћа

Да је овогодишња суша на простору пљеваљског краја била изузетно тешка и да је највећу штету претрпљело сеоско становништво, види се и по чињеници да је локално предузеће "Чистоћа" до краја септембра испоручило 500 цистерни воде. Директор предузећа "Чистоћа", Саша Јечменица каже да су ове године, када су у питању испоруке воде, оборени сви рекорди.

-До краја септембра испоручили смо 500 цистерни воде. Ситуација у условима суше на сеоском подручју била је изузетно сложена, и мислим да у последњој деценији није било теже ситуације него ове године, каже Јечменица, и подвлачи да се и у октобру наставило са испорукама воде на сеоском подручју.

Јечменица нам није могао рећи када се може очекивати престанак ових активности.

-Док са вама разговарам и саопштавам податке до краја септембра, наши радници су на терену и одвозе воду на сеоско подручје, наглашава Јечменица.

Иначе, водостај пљеваљских водотока је на изузетно ниском нивоу, па поједине мање ријеке само што нијесу пресушиле. Притом доток воде бројним извориштима изузетно је слаб.

Када је у питању одвоз воде на сеоско подручје, ситуација је традиционално најтежа на подручју Мјесне заједнице Црљенице. Међутим, ове године тешко стање је било на подручју мјесних заједница Косаница и Бољанићи.

"Чистоћа" без конкуренције

Поред локалног предузећа "Чистоћа" услуге допремања воде на сеоско подручје повремено врши Служба заштите и спасавања, као и градско предузеће "Водовод". Међутим, ове године Служба заштите и спасавања није могла посебно да се бави овим послом, јер су пљеваљски ватрогасци били заузети пословима на гашењу пожара. У локалном предузећу "Водовод" ове године нијесу били успјешни у послу довоза воде, јер је возило са којим такве услуге пружају било у квару.

-Показало се као добар пословни потез што смо почетком године купили ново возило - истиче директор "Чистоће", Саша Јечменица.

Мјештани пљеваљских села за допремање једне цистерне воде плаћали су од 25 до 70 еура, зависно од удаљености села од града. Према општинској одлуци грађани плаћају педесет одсто трошкова, док се друга половина локалним предузећима плаћа из општинског буџета. У сеоским мјесним заједница тврде да је за општинску управу и за све грађане много боље да у наредним годинама у локалном буџету значајно повећању износе за изградњу сеоских водовода.

-Неопходно је изнаћи рјешења за изградњу појединих сеоских водовода. Ако би у нека села довели воду онда не би имали овакву ситуацију као што је био случај ове године - каже предсједник МЗ Бољанићи Мијо Котлаја и истиче да ако се жели задржавање преосталог становништва на селу, неопходно је све учинити како би се ријешили проблеми водоснабдјевања, путне и друге инфраструктуре.

У Метеоролошкој служби кажу да су падавине у септембру биле слабе и да ако таква буде ситуација у октобру, поред љетње суше, јесења суша ће бити знатно тежа.

-Током септембра, према званичним мјерењима, по метру квадратном пало је свега 34 литра воденог талога - кажу из Метеоролошке службе уз напомену да би у октобру требало да буду јачих падавина како би се ситуација поправила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:35