/ -Дан
16/06/2022 u 10:23 h
А.Д. - Н.С.А.Д. - Н.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни град промијенио одлуку о мјесту изградње постројења за грађевински отпад: Одустају од градње објекта Чистоће у Зети

Постројење а одлагање грађевинског отпада било је планирано у насељу Цијевна и како сазнајемо од овог пројекта се одустало због покретања иницијативе о самосталности Зете

Главни град одустао је од локације у насељу Цијевна на којој је била планирана изградња постројења за одлагање грађевинског отпада. Како незванично сазнајемо од овог пројекта се одустало јер је покренута иницијатива измјене Закона о територијалној организацији Црне Горе којом би Зета постала самостална општина, а самим тим и постројење би расподјелом имовине вјероватно припало новој општини. Главни град је како сазнајемо ближи одлуци да се ово постројење, када за то дође вријеме, гради у кругу Депоније "Ливаде".

Иначе, Секретаријат за комуналне послове покренуо је процедуру за изградњу постројења за одлагање грађевинског отпада у септембру 2020. године.

Из градског предузећа Чистоћа на чијем је челу Андрија Чађеновић нијесу конкретно одговорили због чега се одустало од изградње овог постројења, те да ли та одлука Главног града има везе са издвајањем Зете из Подгорице.

– Након што jе током 2021. године урађена хронолошка конструкциjа сакупљеног и одложеног неопасног грађевинског отпада са териториjе Главног града Подгорица и Општине у оквиру Главног града Голубовци, за период од 2012 - 2021. године, као и извршен увид у техничке карактеристике машина коjе врше третман - дробљење грађевинског отпада до финалне обраде, буџетом Главног града Подгорица за 2022. годину опредиjељена су средства у износу од 80.000 еура за израду Ссудиjа локациjе и оправданости, неопходних елабората, као и проjекта построjења за прераду неопасног грађевинског отпада. Построjење за прераду неопасног грађевинског отпада мора задовољити услове уз примjену савременог технолошког рjешења, безбjедности и заштите, инфраструктурне опремљености, заштите животне средине, енергетске ефикасности и пеjзажног уређења сходно Правилнику о класификациjи отпада и каталогу отпада и осталим важећим нормама – казали су из Чистоће.

Они наводе да што се тиче одабира локације на којој ће бити инсталирано построjење потребно jе да она обезбjеђуjе све услове да технолошки процес управљања неопасним грађевинским отпадом дефинисаним у каталошкоj групи 17 Правилника о класификациjи отпада и каталогу отпада не угрожава здравље људи и животну средину.

– Тренутно се грађевински отпад одлаже на привременом одлагалишту Моjански крст, гдjе грађани и правна лица могу бесплатно депоновати ову врсту отпада. Мада смо нажалост, и поред обезбиjеђеног простора, често свjедоци одлагања ове врсте отпада поред контеjнера и на jавним површинама од стране неодговорних поjединаца – казали су из Чистоће.

Раније су из Секретаријата за комуналне послове казали да је циљ студиjе одабир локациjе коjа ће обезбиjедити услове да процес управљања неопасним грађевинским отпадом не угрожава здравље и животну средину.

– Предложено jе шест локациjа коjе су у зонама дефинисаним намjеном "индустриjа и производња". Она подразумиjева могућност лоцирања построjења за прераду грађевинског отпада. Полазна основа jе дефинисање површине до коjе ће се доћи на бази процjене количина, кроз анализу званичних података добиjених од грађевинских предузећа и осталих произвођача ове врсте отпада – казали су раније из Секретариjата.

Они су тада истакли да предложени простор мора задовољити услове уз примjену савременог технолошког рjешења.

– Ту си и безбjедност и заштита, инфраструктурна опремљеност, заштита животне средине, енергетска ефикасност и пеjзажно уређење сходно Правилнику о класификациjи отпада и каталогу отпада и осталим важећим нормама – навели су раније из Секретариjата за комуналне послове.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:50