Zgrada SO Pljevlja / Dan
22/04/2024 u 19:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pljevlja: Odbornik DPS-a u znak protesta za govornicom ćutao 10 minuta

Po članu poslovnika 93, stav 2, Skupštine opštine Pljevlja, predviđeno je da se poslije 4 sata neprekidnog rada odredi pauza od 30 minuta.

Međutim, na zahtjev odbornika Božidara Bajića, predstavnika odborničke većine, posije obavljenog glasanja produžen je rad skupštine, iako je na taj način prekršen poslovnik o radu skupštine.

Skupština koja je trebala da počne sa zasjedanjem u 10 časova, zbog toga što odbornička većina iz svojih redova nije obezbjedila kvorum, počela je sa radom tek u 11 časova.

Odbornici opozicije u lokalnom parlamentu su se odlučili da zbog nepoštovanja poslovnika i pravnog nasilja kako su naveli u obraćanju za govornicom, prilikom učešća u raspravi po pojedinim tačkama dnevnog reda svoje vrijeme od 10 minuta koriste da stoje iza govornice i ćute, dok istekne predviđeno vrijeme za obraćanje.

Haris Alavać,odbornik lokalnog DPS-a se prvi u znak protesta odlučio na ovaj korak, smatrajući to „Gandijevskim“ otporom prema pravnom i političkom nasilju koji sprovodi vladajuća većina ne poštujući ni odredbe poslovnika o radu lokalnog parlamenta.

Po isteku njegovog vremena za riječ se javio Saša Ječmenica, drugi odbornik DPS-a koji se takođe odlučio na isti način protesta, da bi se zbog toga Jovana Tošić,predsjednica lokalnog parlamenta iz redova Demokratske Crne Gore odlučila da da pauzu od 15 minuta, umjesto 30 minuta kako je predviđeno poslovnikom.

Sjednica lokalnog parlamenta je prekinuta u 15:30 časova i umjesto pauze od 15 minuta, pauza je potrajala sve do 16:05 časova, da bi se prilikom nastavka sjednice utvrdilo da ne postoji kvorum za nastavak sjednice, jer od 34 odbornika u skupštinskoj sali je u tom momentu bilo prisutno svega 11 odbornika, pa je predsjednica parlamenta obavjestila prisutne odbornike da zbog toga skupština ne može da nastavi sa radom i punovažno odlučuje. O nastavku rada sjednice odbornici će biti naknadno blagovremeno obavješteni.

Saša Ječmenica odbornik DPS-a je proceduralno za govornicom saopštio da žali što odbornici većine u određeno vrijeme nisu obezbjedili kvorum, iako su odbornici opozicije bili prisutni u vrijeme određeno za početak sjednice, a takođe je ustvrdio da se radi o ružnom presedanu kad je u pitanju i rad parlamenta i poštovanje poslovnika, pa su odbornici opozicije bili prinuđeni na ovakav korak odbrane zakonom određenog načina rada parlamenta i protiv pravnog nasilja parlamentarne većine prilikom održavanja skupštinskih zasjedanja.

Izvor: PV Informer

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 03:35