/ Фото: Дневне новине Дан
22/07/2021 u 06:41 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Плужине остале без јединог љекара: Докторица тражила премјештај у Подгорицу

Љубица Тодоровић била преоптерећена послом, свакоднјевно радећи са пацијентима

Здравствена станица у Плужинама, а тиме и око 3.000 становника те општине, од данас званично остају без јединог љекара.

Докторка Љубица Тодоровић у протеклих више од пола године, а након смрти Раденка Дондића, једини је запослени љекар у плужинској Здравственој станици и њен радни дан је стога трајао 24 сата. Наводно је тражила премјештај у Подгорицу, што јој је одобрено, али јуче није жељела да коментарише разлог свог одласка.

Предсједник Општине Плужине Мијушко Бајагић новинарима је јуче казао да су у сталном контакту са директором Дома здравља у Никшићу др Вером Булатовић и нада се да ће она убрзо ријешити проблем.

– Не може се једна општина оставити без љекара. Нама је један љекар мало и добро би било да их имамо и више. Није рјешење да нам нађу љекара кога ће слати недјељу-двије, па га онда замијенити други љекар, већ морамо имати сталног љекара. Прије два мјесеца су нам најавили отварање Хитне службе, али то се још није догодило – истакао је Бајагић.

Како незванично сазнаје Дневни лист Дан, Тодоровић одлази јер је била више него преоптерећена послом који је имала у Плужинама. Свакодневно је током пријеподнева радила са пацијентима, а послије поподне била у ковид зони и обављала и вакцинацију.

Здравствена станица у Плужинама дио је никшићког Дома здравља, а директор те установе Вера Булатовић потврђује да се у претходном периоду није водило рачуна о љекарском кадру.

image

Булатовић

Фото: Дневне новине Дан

– Нажалост, оваква ситуација је последица тридесетогодишњег неулагања у здравствени систем и немара. Док се није појавио ковид, љекари су били потпуно запостављени. Њихов положај је јако лош. Да нијесу заинтересовани не само за Плужине, већ и за Никшић, говори и чињеница да се на конкурс за пет љекара, који смо расписали за Дом здравља нико није пријавио, а слаб је одзив и за расписане специјализације – казала је Булатовић.

По одласку Тодоровић, истакла је она, Плужине неће остати без љекара већ ће другог обезбиједити никшићки Дом здравља и он ће стално боравити у том граду.

– Захвални смо Општини Плужине јер је она једна од ријетких локалних управа која је ријешила стамбено питање љекара који долазе и у те сврхе обезбиједила два стана – истакла је др Булатовић.

О проблему са којим се сучавају у Плужинама прекјуче је обавијестио заштитник Синиша Бјековић, који је након посјете тој општини казао да је затечено стање забрињавајуће те да су га мјештани информисали да остају без јединог љекара у тој здравственој станици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:45