Podrška oboljelima od kancera / foto: Željko Šapurić, Dan
16/02/2024 u 18:13 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počele radionice podrške oboljelima od kancera u Nikšiću: Nema nemogućeg i nerješivog

Radionice održavati svakog četvrtka uz prisustvo psihijatra i izabranog ljekara, a od pacijenata i članova porodica zavisiće da li će radionice biti individualne ili grupne, kazala je Ksenija Krivokapić ispred NVO “Humanošću do srca”

Fondacija “Humanošću do srca” iz Nikšića počela je sa realizacijom prve radionice na Svjetski dan djece koja boluju od kancera u okviru projekta “Nema nemogućeg i nerješivog”. Simbolično, prije početka, prisutni su pustili balone u znak podrške svima koji se bore sa ovom bolešću.

Ispred NVO, Ksenija Krivokapić je istakla da će se radionice održavati svakog četvrtka uz prisustvo psihijatra i izabranog ljekara, a od pacijenata i članova porodica zavisiće da li će radionice biti individualne ili grupne. 

Inače, Krivokapić je jedna od onih koji su uspjeli da pobjedi ovu bolest, te zna koliko je važna psihološka podrška u ovim borbama. 

- Kada se borite sa opakom bolešću nekako ste više hrabri od porodice. Tu su ljekari, s njima ste u kontaktu, zajedno se svi borite, a porodica je nemoćna jer ne zna kako pomoći najbližem - kazala je Krivokapić i dodala da oboljeli često negiraju postojanje bolesti, a to zna iz svog iskustva.

image

Ksenija Krivokapić

foto: Željko Šapurić, Dan

- Osoba koja oboli od maligne bolesti trudi se da zaštiti porodicu, a ne može. To je taj začarani krug i svi su u bolu. Dešavaju se teške i duge bitke, koje traže strpljivost i istrajnost - kazala je Krivokapić. 

Ona je istakla da su tu da obezbijede kvalitetnije uslove za liječenje i rano otkrivanje kako bi bilo manje oboljelih i više uspješnih ishoda u borbi sa ovom bolešću - kazala je Krivokapić.

Projekat će trajati pet mjeseci a u planu imaju da pacijentima, kojima je potrebno, obezbijede dodatnu medicinsku opremu.

Dr Marija Barjaktarović istakla je da je psihološka podrška vrlo važna i da radionice znače kako zbog edukacije, tako i za podizanje svijesti o ovim teškim bolestima. 

- Nažalost, u Crnoj Gori svakog dana je sve više djece oboljele od malignih bolesti, tako da moramo voditi računa o prevenciji - istakla je Barjaktarović.                                                                                                                                                                        Radionice će držati Nađa Milović, psiholog, dr Aleksandar Ždrale, dr Lidija Ognjenović, dr Gordana Ristić Bašović, načelnica Centra za radioterapiju KCCG i mr psihologije Damira Murić.

Opština Nikšić pružila je podršku u realizaciji radionica a potpredsjednik Opštine Nikšić Zoran Tomić ovom prilikom je naglasio da će uvijek pružiti ruku kada su ovakve stvari u pitanju. 

- Svi mi u svojim porodicama smo imali, imamo ili ćemo imati ovakve slučajeve. Drago nam je što pomažemo na ovakav način i uvijek će svi građani i Nikšića i Crne Gore imati pruženu ruku lokalne samouprave - kazao je Tomić. 

Podršku Fondaciji u realizaciji projekta pružile su nevladine organizacije (NVO)  „Fenix“ i „Diši“. Projekat se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) koji finansira Evropska unija (EU), uz kofinansiranje UNDP-a i Opštine Nikšić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 09:28