Кристина Оана Попа / IVAN PETROVIC IPE
07/10/2021 u 15:55 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Попа: Без слободе изражавања и слободних медија нема ни демократије

Слобода изражавања није апсолутно право, она не покрива говор мржње, нити подстицање на насиље, зато је кључно да се сви медији и новинари у Црној Гори понашају у складу са највишим професионалним и етичким стандардима", подвукла је Попа

Без слободе изражавања и слободних медија нема ни демократије, зато је неопходно да надлежни органи омогуће новинарима да раде свој посао без икаквих пријетњи насиљем, узнемиравањем или застрашивањем, поручила је шефица Делегације Европске уније у Црној Гори Кристина Оана Попа говорећи на конференцији "Важност, одрживост, објективност медија на сјеверу Црне Горе", која је одржана у Бијелом Пољу. Попа је истакла да новинари своју виталну друштвену улогу могу испунити једино тако што ће јавне власте позивати на одговорност, а грађанима омогућити приступ поузданим и истинитим информацијама.

У том контекстку, одговорност локалних медија, који су у најбољој позицији да осјете пулс и да удовоље потребама својих локалних заједница, како је казала Попа, много је важнија.

- Међутим, са овом важном друштвеном улогом долази и велика одговорност, слобода изражавања није апсолутно право, она не покрива говор мржње, нити подстицање на насиље, зато је кључно да се сви медији и новинари у Црној Гори понашају у складу са највишим професионалним и етичким стандардима", подвукла је шефица Делегације Европске уније у Црној Гори.

Наставићемо да подржавамо одговорно и квалитетно новинарство на националном и локалном нивоу Црне Горе, што сматрамо кључном вриједношћу на путу приступања земље ЕУ", поручила је Попа.

На конференцији коју је организовала НВО Мултимедијал Монтенегро говорили су и новоизабрани директор Директората за медије при министарству јавне управе Неђељко Рудовић, директор НВО МНЕ, Жељко Ђукић, директор Локалног јавног емитера Радија Беране, Туфик Софтић, новинар, продуцент и директор радија "Лаки", Милош Лазаревић и координтор у ЦГО Дамир Никочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:48