/ - Фото: М.Н.
08/12/2021 u 15:25 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посјетом школама Радио Бијело Поље обиљежио 31 годину постојања и рада

За младе важна медијска писменост

Иако је као медиј суочен са изазовима савременог доба, условљеним развојем информационо комуникационих технологија, Радио Бијело Поље  је успио да се прилагоди актуелном тренутку и остане истински сервис грађана, казала је директорица Андријана Рабреновић, поводом 31 године рада овог медија.

Овај важан датум обиљежен је посјетом бјелопољским образовним установама, током којих се са ученицима разговарало о важности радија као медија, те његовој улози у информисању и едукацији грађана.

-Некада је радио преносио своје садржаје искључиво путем ФМ предајника, а слушаоци су били ти који су пасивно слушали програмске садржаје, осим у  ситуацијама када би се организовала нека контакт емисија.  Међутим, природа радија се знатно промијенила. Радио се прилагодио новим технолошким условима, тако да се данас не само слуша, већ и 'гледа'.  Сваки догађај који пратимо емитује се и путем таласа, али се о њему извјештава и путем њеб портала, и то не само у текстуалној форми већ и уз фотографије и видео снимке, а све се то архивира путем одређених платформи“, појаснила је директорица Радија Бијело Поље.

Рабреновић је истакла да су интерактивност и линераност нове осебености радија као медија.

-Захваљујући тој интерактивности корисници медијског садржаја у сваком тренутку могу да дају повратну реакцију на сваки садржај који објавимо. Такође, за младе је посебно значајна линераност, односно могућност да сами бирају који ће садржај и у којем тренутку слушати или гледати“, подвукла је Рабреновић током разговара са ученицима.

Задатак локалног јавног емитера, према ријечима Рабреновић, јесте да информише грађане на објективан, правовремен и професионалан начин.

-Више од три деценије смо у овом послу  и трудимо се  да што више укључимо локалну заједницу  у наше пословање. У прилог томе говори чињеница, да само у току једне године направимо више хиљада фотографија, на стотине прилога и ауторских емисија са гостима из наше заједнице“, навела је  Рабреновић.

Напоменула је да и Радио Бијело Поље организује и реализује бројне значајне пројекте, међу којима су Регионални фестивал фантатсичне књижевности РЕФЕСТИКОН, и бројни специјализовани програми.

Она је посебно младима скренула пажњу на важност медијске писмености, која је кључна у препознавању истинитих информација.

-Свакодневно се сусрећемо са различитим врстама дезинформација које се путем медија и друштвених мрежа пласирају публици. Зато је јако важно да будете медијски писмени, како би се заштитили од било које врсте манипулације“, поручила је Рабреновић младима. 

Да Локални јавни емитер Радио Бијело Поље посебну пажњу поклања управо младима, њиховим парвима и потребама, али и промоцији њихових успјеха, потврдила је главна и одгворна уредница овг јавног сервиса, Тања Дангубић. 

-Дечији и програм за младе представљају значајан сегмент  продукције Радије Бијело Поље и на то смо заиста поносни, јер су млади и њихови успјеси, проблеми, жеље и потребе увијек били и остаће у фокусу нашег радија и наше пажње“, подвукла је Дангубић.

Она је казала да су током више од три деценије постојања емитовали  велики број емисија које су биле намијењене искључиво младима, од едукативних и забавних, до музичких и спортских.

-Представљали смо младе који  су  освајали признања на многим локалним и регионалним такмичењима, олимпијадама знања, добре спортисте, талентоване музичаре, глумце, хуманитарце, а то ћемо наравно радити и у наредном периоду“, поручила је главна и одговорна уредница Радија Бијело Поље.

Подсјетила је и да је Радио Бијело Поље прије неколико година организовао Школу новинарства, коју је похађало тридесетак средњошколаца и студената, а у оквиру које су медијски стручњаци полазнике учили првим новинарским корацима и занату.

-Након завршетка те школе, десетак полазника укључили смо у нашу Омладинску редакцију и са нашим колегама су одрадили цијели један серијал емисија посевећен проблемима и потребама младих“, напоменула је Дангубић.

Она је поручила младима да су врата Локалног јавног емитера Радија Бијело Поље увијек отворена за њих, како би се глас младих још више чуо.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:16