Са сједнице СО Мојковац у старом сазиву / -Милован Нововић
15/12/2021 u 07:18 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посљедња сједница СО Мојковац старог сазива: Општинска каса тешка 3,7 милиона еура

Одборници ДПС-а били су видљиво нерасположени, с обзиром на то да им је ово било последње скупштинско засједање којем присуствују као представници власти, док су на другој страни екс опозиционари били у много бољем расположењу

Двадесет друга редовна сједница општинског парламента, прва након што су грађани на недавно одржаним локалним изборима смијенили досадашњу власт коју су чинили ДПС и један одборник СД-а, завршена је јуче веома брзо. Одборници ДПС-а били су видљиво нерасположени, с обзиром на то да им је ово било последње скупштинско засједање којем присуствују као представници власти, док су на другој страни екс опозиционари били у много бољем расположењу јер, како су казали, након дванаест година долазе на власт. Сједници нијесу присуствовали актуелни предсједник општине и потпредсједник општине Ранко Мишнић и Славенко Блажевић.

На почетку је Драгомир Мрдак, предсједник СО, казао да се одборници налазе у специфичној ситуацији, јер због несметаног рада у наредном периоду морају усвојити буџет за наредну годину.

-Избори су одржани, а због законских обавеза и рокова морамо конституисати власт крајем овог или почетком наредног мјесеца. С обзиром на то да је буџет предложен од стране старог сазива, одрадићемо његово усвајање- казао је Мрдак, захваливши одборницима на досадашњем раду и пожељевши им да и у наредном периоду раде на најбољи могући начин.

Видак Фуштић, секретар Секретаријата за финансије, образложио је план буџета за наредну годину, истакавши да је планиран на 3.690.500 еура, што је за 4,7 одсто више у односу на ову годину.

-Оваквим буџетом сви буџетски корисници имаће финансијску стабилност и моћи ће да реализују све програмске активности, све у циљу задовољења потребе пружања услуга нашим грађанима, а све уз услов да у идућој години остану на снази услови на основу којих је буџет конципиран- казао је Фуштић.

image

Филиповић за скупштинском говорницом

-Милован Нововић
Филиповић: Одлазећа власт запослила само своје активисте

Одборник СНП-а Горан Филиповић казао је да ће нова власт све радити боље и ефикасније, те да нема разлога за забринутост Фуштића.

-Како нас је Фуштић препао с потезима Владе коју, истина, ми не подржавамо, дође нам да одустанемо од вршења власти, коју смо на недавним изборима освојили -казао је иронично Филиповић.

Он је додао да је одлазећа власт у претходном периоду повећала број запослених, умјесто да се радило на рационализацији и отпуштању вишка радника.

-Ништа нијесте урадили да помогнете пољопривреденим произвођачима. Планирали сте субвенције од 150.000 еура, а утрошили само петнаест одсто. То је катастрофа. Нијесте повећали запосленост већ сте само ухљебили ваше активисте. Запослили су се ваши из власти из пет до десет породица, а остали ништа-казао је Филиповић, истичући да је народ схватио како је радила досадашња власт и казнио је на изборима.

Он је додао да проблем може представљати реализација владиних програма "Европа сад'' и "Европа одмах" у наредном периоду.

-Њиховом примјеном би дошло до значајних промјена у општинском буџету-навео је Фуштић, додајући да би би се у том случају морало приступити промјени одлуке о буџету.

-Изражавам забринутост за наредну годину кад је ријеч о реализацији одређених буџетских прихода, ако Влада буде реализовала своје активности кроз измјене Закона о порезу на доходак физичких лица- рекао је Фуштић.

Одборник Демократа Бојан Мишнић рекао је да је буџет увијек скоро исти кад су ставке у питању, али је питање шта се од тога реализује.

-Урадићемо систематизацију радних мјеста, и финансирати само оно што је потребно, и тако растеретити буџет- истакао је Мишнић.

Одборници су усвојили и одлуку о накнадама за коришћење општинских путева, гдје су прописани услови плаћања накнаде за општинске путеве и дјелове државних путева који пролазе кроз насеље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 02:46