Општина Цетиње / - дан онлајн
24/11/2021 u 09:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пријестоница Цетиње: Млади брачни парови имаће приоритет за социjално становање

Током наредне године Приjестоница би, како jе планирано, требало да додиjели 42 стана за социjално становање

Приjестоница Цетиње покренула jе процедуру за доношење Локалног програма социjалног становања за 2022. годину, а приоритет у остваривању овог права имаће млади брачни парови.

Током наредне године Приjестоница би, како jе планирано, требало да додиjели 42 стана за социjално становање. Нацрт Локалног програма социjалног становања за 2022. годину већ jе припремљен и од данас се налази на jавноj расправи коjа ће траjати 15 дана. Документ jе доступан на интеренет страници Приjестонице Цетиње.

– Узимаjући у обзир да се ради о jедном од наjзначаjниjих програма за локално становништво, посебно поjединаца и домаћинстава коjа из социjалних, економских и других разлога не могу риjешити стамбено питање, Локални план биће 15 дана на jавноj расправи како би сви занитересовани могли доприниjети креирању што квалитетниjег документа – саопштено jе из Приjестонице Цетиње.

У складу са Законом о социjалном становању, право на социjално становање могу да остваре особе коjе немаjу стан или други обjекат за становање, односно они чиjи стамбени обjекат ниjе одговараjућег стандарда и коjи из прихода коjе остваруjу не могу да обезбиjеде стамбени обjекат. Из Приjестонице подсјећају да су у завршноj jе фази спровођења тендерског поступка и потписивања уговора о извођењу грађевинских радова на стамбеном обjекту на локациjи Груда – Доње поље. Главним проjектом предвиђено jе да зграда има 30 станова, од коjих ће осам бити резервисано за младе брачне парове. Изградња овог обjекта требало би да буде завршена до краjа 2022. године. Такође, сходно Закону о социjалном становању, Приjестоница ће у 2022. години обезбиjедити средства у буџету за додjелу грађевинског материjала за изградњу новог или реконструкциjу постоjећег стамбеног обjекта и давање субвенциjа за социjално становање, у складу са законом. Након ступања на снагу Локалног програма социjалног становања за 2022. годину Приjестоница ће посебном одлуком дефинисати услове и начин остваривања права младих брачних парова на социjално становање и субвенциjе. Поред рjешавања стамбених потреба младих брачних парова, приоритет у остваривању овог права у 2022. години имаће самохрани родитељи, особе са инвалидитетом, особе стариjе од 67 година, млади коjи су били дjеца без родитељског старања, породице са дjецом са сметњама у развоjу и жртве насиља у породици. У згради у насељу Груда – Доње поље 22 стана биће опредиjељено за особе у стању социjалне потребе, а у обjекту за запослене у култури jош 12, коjе jе Приjестоница стекла на основу уговора потписаног са Синдикатом културе. Завршетак изградње овог обjекта планиран jе за маj 2022. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:47