Рибари са уловом / К.М.
11/07/2021 u 08:20 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пројекат МИДАС 2 - пораз рибара, израз незнања и немоћи државе

Од министра Александра Стијовића захтијевамо да у року од пет дана организује састанак са удружењем и запосленима у Дирекцији за рибарство, поручио је Марко Кисе, предсједник Националног удружења произвођача рибе Црне Горе

Национално удружење произвођача рибе Црне Горе, у саопштењу за јавност, оцијенило је да је пројекат МИДАС 2 била посљедња нада рибара да долазе бољи дани за њих, те да пројекат заправо значи покретање, модернизацију и оснаживање посрнуле црногорске рибарске флоте, али да је заправо ријеч о потпуном фијаску.
Предсједник удружења Марко Кисе каже да је овакав пројекат "пораз рибара, а израз незнања и немоћи државе да потпомогне рибарски сектор".

image

Марко Кисе

К.М.

- Сматрамо да овај документ није радила администрација Александра Стијовића, министра, већ да је то кукавичје јаје бившег министра Милутина Симовића, због чега од Стијовића захтијевамо да у року од пет дана организује састанак са удружењем и запосленима у Дирекцији за рибарство - поручио је Кисе.

Наглашава да је са стањем рибарске флоте и рибарског сектора у цјелини, још прије пар годиона упознао како представнике Свјетске банке, тако и Дирекције за рибарство, али да сада, када је пројејкат сада већ нова Влада представила на исти начин, јасно види, да је посао био залудан.
- Тада сам их упознао да имамо пар стотина регистрованих рибара и да се од овог броја њих око 70 бави комерцијалним изловом, и то 17 кочара, око 13 мањих и већих пливарица и неких 40 рибара који се изловом баве уз помоћ мрежица и парангала, те да се остали баве рекреативно овом дјелатношћу. Упозорио сам да МИДАС 2 мора да оснажи, покрене и развије комерцијални лов рибе, односно рибаре који живе искључиво од рибања. Предложио сам са колегама да се дозволи куповина дрвених бродова до 20 година старости, а металних и пластичних до 10 година старости, јер су то практично још увијек нови бродови, а јефтинији су. Пар годиона касније, дакле у Херцег Новом 9.јула 2021.године, сазнајемо горку истину да морамо да купимо искључиво нове бродове и да укупну цијену коштања морају да плате рибари, те да ће по регистрацији брода доћи комисија установиит да ли рибар испуња услове за одобравање реализације, а након реализације да му се исплаћује 80 одсто повраћаја - констатује Кисе.

Ко од рибара може себи да приушти брод од 200.000 еура?

- Ако рибар пожели да уђе у МИДАС 2, за инвестицију од око 200.000 еура, мора да обезбиједи новац у пуном износу. Ако нема готовину, мора подићи кредит и мора да обезбиједи фидуцију банци за враћање кредита у вриједности 400.000 еура и да посједује изванредне билансе фирме. Питамо се, ко од рибара може себи да прушти брод од 200.000 еура? Тврдимо, нико - искључив је Марко Кисе.
Сматра да услове МИДАС 2 пројекта, могу испуниит само они који се баве некомерцијалним изловом, помрци или разна предузећа, јер новца, за разлику од рибара, имају.


Каже да је овдје ријеч очито о онима који брод желе, а не онима којима је брод потреба.
Кисе каже да на основу свега закључује да државу не занима комерцијални излов рибе, нити фабрике рибе, нити рибарство генерално.

- МИДАС 2 уноси раздор у рибарење. Рок за предају захтјева од 15. јула до 15. септембра је проблематичан јер је вријеме годишњих одмора, па је немогуће прибавити потребну документацију, посебно у државама у окружењу - закључује Кисе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:02