Поглед из Коњуха ка Царинама / -Д.Ј.
28/11/2021 u 07:14 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пут преко Царина шанса за развој Васојевића

Изградња пута преко Царина био би развојни замајац за наш крај и подстицај за оне који би се, уз пружање туристичких услуга, радо бавили пољопривредом – истиче Раденко Јанковић

Мјештани поткомовскиох села поново су од Владе Црне Горе и других надлежних институција затражили да сагледају могућност изградње пута Коњухе – Царине - Подгорица, који би, у значајној мјери, скратио путовања становника овог краја до главног града. Истакли су да се ради о значајном пројекту, чијом би се реализацијом бар донекле спријечило потпуно одумирање ових крајева.

-Сигуран сам да би Коњухе данас било урбано туристичко мјесто да је осамдесетих година прошлог вијека изграђен пут преко Царина и успостављена аутобуска линија до Подгорице. Међутим, и поред бројних захтјева мјештана по овом питању није ништа урађено, што је у великој мјери допринијело да се народ, због тешких животних услова, масовно исељава и да ови крајеви полако остају пусти. Зато би било упутно да Влада Црне Горе и друге надлежне институције коначно размотре нашу иницијативу и наконн тога обезбиједе новац за изградњу овог пута и на тај начин бар мало зауставе даље свеукупно пропадање ових крајева – истиче мјештанин Свето Бабовић.

Он је нагласио да би изградња пута преко Царина била неки вид сатисфакције за деценијски игнорантски однос државе према овом подручју.

-Тајкуни су, уз сагласност државе, посјекли све наше шуме, док су наше ријеке ставили у цијеви и тако нарушили природну љепоту. Од свега тога народ није имао никакве користи, већ само штету. Нажалост, и данас се, на један крајње дрзак начин, покушају докусирити преостали природни ресурси. Изградња пута преко Царина било би враћање само малог дуга државе према обесправљеном народу Васојевића – нагласио је Бабовић.

Са њим је сагласан и Раденко Јанковић, који сматра да би се изградњом модерног пута преко Царина, поред боље повезаности са главним градом, дошло и до поспјешивања пољопривредне производње и валоризације природних потенцијала Васојевића.

-На катунима Мојанске ријеке, куда би требало да прође пут ка Царинама, овог љета боравиле су свега двије породице, иако се ту некада налазило педесетак љетњих станова. Све се то дешава јер држава није пружала повољне стимулативне мјере за производњу здраве хране, нити је иша радила да модернизује путеве у Поткомовљу. Сматрам да би се изградњом пута преко Царина стање поправило и да би то био развојни замајац за наш крај и подстицај за оне који би се, уз пружање туристичких услуга, радо бавили пољопривредом – истиче Јанковић.

Мјештани имају подршку локалне управе

Из локалне управе су поновили да су свјесни да је пут преко Царина значајан и да ће настојати да његову важност приближе надлежним државним органима.

-Знамо да је пут преко Царина значајан за читав простор Васојевића и да би нарочито значио за мјештане Коњуха и сусједних села. Штета је што он није досад изграђен, али и то показује да досадашње власти нијесу имале слуха за стварне потребе народа сјевера Црне Горе. С обзиром да Општина Андријевица не располаже са неким великим средствима од којих би се могло приступити повезивању Коњуха и Подгорице преко Царина, разговараћемо са надлежним у Влади да сагледају ову иницијативу и схвате њену оправданост, јер се ради о путу који би повезао двије регије – саопштили су за "Дан" из локалне управе.

Мјештани подсјећају да су становници поткомовских села у минулим временима пјешице или на коњима до Подгорице и Цетиња ишли стриктно преко Царина, јер је то најкраћа релација којом се, преко Мојанске ријеке и Куча, може доћи до главног града. Наводе да су јачи и спремнији људи својевремено за један дан ишли до Подгорице и враћали се назад.

-Нажалост, до Царина и данас из правца Мојанске ријеке може да се дође једино пјешке, јер ту још увијек није пробијен пут у дужини од неколико километара. Тачно је да се закаснило са изградњом модерне саобраћајнице јер је овдје све мање народа, али искрено се надам да би се стање бар донекле поправило ако би се кренуло са реализацијом наше давне иницијативе – поручио је Драгослав Бабовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:46