Школа у Савином Бору тренутно броји 120 ученика / -Д.Ј.
31/01/2022 u 06:38 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радом и заједништвом заустављају исељавање из петњичког села Савин Бор

У овом планинском мјесту, удаљеном 12 километара од Петњице, у шездесетак домаћинстава живи преко 500 становника, а у прошлој години рођено је десеторо дјеце, истиче Сенад Растодер, предсједник МЗ

Живописно петњичко село Савин Бор, једно је од ријетких на простору Бихора које одолијева израженој миграцији локалног становништва и које још увијек има јака појединачна газдинства, налик на нека минула времена. То је у разговору за "Дан" потврдио и предсједник мјесне заједнице Сенад Растодер подсјећајући да у овом планинском мјесту, које се према граници са Србијом простире на дванаестом километру од Петњице, у шездесетак домаћинстава живи преко петсто становника.

image

Сенад Растодер

-Д.Ј.

– Савин Бор је по много чему специфично мјесто. На овом простору живе вриједни и поштени домаћини, који су генетски предодређени да раде и живе од свога рада. Тачно је да је последњих деценија доста народа из нашег села отишло да живи у иностранству, али се и доста задржало у мјесту свога рођења. Зато школа у Савином Бору тренутно броји око 120 ученика, што у односу на нека друга мјеста није мало. Да ово село и даље живи, говори и податак да је у прошлој години у њему рођено десеторо дјеце, а на читавом преосталом дијелу петњичке општине свега седам – наглашава Растодер.

Он наводи да је посебно занимљиво то што мјештани Савиног Бора, које се налази на око 1.200 метара надморске висине, у својим шталама и торовима гаје близу 2.000 оваца и 800 крава. Каже да то заслужује сваку похвали, тим прије кад се зна да је сточни фонд на подручју Бихора у последњих неколико деценија потпуно десеткован.

– Овдје је народ опстајао кроз вјекове захваљујући упорном раду. Та пракса траје и до данашњих дана. На то упућује и податак да у Савином Бору нема куће која не држи бар три краве, осим ако се не ради о социјално угроженим домаћинствима. Мљекаре су зимус у просјеку сваког дана у Савином Бору откупљивале преко хиљаду литара млијека – наглашава Растодер.

image

У шталама и торовима близу 2.000 оваца и 800 крава

-Д.Ј.

То потврђује и узорни сточар Асмир Растодер који, између осталог, уз посједовање неопходне пољопривредне механизације држи 20 крава и 50 оваца.

– Моја породица, као и већина овдје, навикла је да ради, а тај раде се, ипак, исплати. Створили смо завидне услове живота и схватили да се добро може живјети и далеко од градских средина. Добро је што мљекара "Зора" свакодневно долази на лице мјеста да откупи млијеко које произведемо. То нам даје сугурност и додатни мотив да се бавимо сточарством. Треба рећи да је нама данас знатно лакше него нашим очевима и дједовима, јер смо успјели да добавимо сву неопходну пољопривредну механизацију прилагођену савременим условима живота – истиче Растодер додајући да се искрено нада да ће се континуитет живота у Савином Бору одржавати и у наредном периоду.

Неопходно отварање граничног прелаза према Србији

Становници Савиног Бора сматрају да би било јако корисно да се изнад њиховог села отвори гранични прелаз према Србији.

– Народ Бихора је природно упућен на сарадњу са људима који живе у дијелу Пештерске висоравни. Ми на Пештеру имамо своје планинске катуне, гдје нас са Србијом раздваја само административна граница и ништа друго. Успостављањем државне границе на овом подручју локално становништво се суочило са одређеним проблемима, јер им је у овом дијелу онемогућен слободан пролаз ка територији Србије. Зато је потребно изнаћи неко ваљано рјешење које би становништву из пограничног појаса омогућило да ради економичности несметано прелази границу – сматрају мјештани.

Мјештани истичу да исељеници са Савиног Бора истински помажу свој завичај и да дају пуни допринос очувању живота у овом планинском мјесту.

– Овај простор је временом постао претијесан за све нас. Зато су многи отишли пут иностранства и тамо стекли завидно богатство. Међутим, они никада нијесу заборавили своју родну груду. Њихова помоћ редовно пристиже у Савин Бор, било кроз вид новчаних издвајања за своје најближе, или кроз различите донације усмјерене ка стварању бољих услова за живот на овом врлетном простору. Наше село је доказ да се заједништвом и радом може пуно тога урадити и постићи – истичу мјештани Савиног Бора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:59