Са конференције / - Принтскрин
21/10/2021 u 19:18 h
Д.С.Д.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раичевић учествовао на Дунавској конференцији о водама

Конференција је трајала од 18. до 20. октобра. Одржана под слоганом „Стварање отпорног Дунавског региона са безбједном водом”, саопштили су из Заједнице Општина Црне Горе

Предсједник Општине Бар на Дунавској конференцији о водама.

Међународна асоцијација удружења водоводних друштава у сливу ријеке Дунав- IAWD, са сједиштем у Бечу, организовала је годишњу конференцију из сектора вода – Дунавска конференција о водама.

Конференција је трајала од 18. до 20. октобра. Одржана под слоганом „Стварање отпорног Дунавског региона са безбједном водом”, саопштили су из Заједнице Општина Црне Горе.

На овом догађају учешће су узели и предсједник општине Бар који је уједно и потпредјседник НАЛАС-а, Душан Раичевић, као и директор барског Водовода, Младен Ђуричић. Они су у оквиру сесије „Сарадња као кључ одрживих водних услуга” заједно представили примјере добре сарадње између локалне управе и Водовода, као и пројекте које заједнички спроводе у сектору водоснабдијевања.

- Раичевић и Ђуричић су представили резултате пројекта финансираног из кредита КфW банке у области водоснабдијевања у општини Бар у периоду од 2016. до 2021. године. У оквиру овог пројекта изграђена је водоводна и инфраструктура за одвод отпадних вода за велики број насеља у Бару, Сутоморе, Шушањ, Свети Иван и Заљево, чиме је побољшан квалитет уредног снабдијевања водом за нека насеља, док су одрђена безводна подручја по први пут добила уредно снабдијевање водом – додаје се у саопштењу.

- Крајем прошле године по први пут израђен важан стратешки документ у овој области - Студија водоснабдијевања свих подручја општине Бар. Ова Студија идентификује кључне изазове и нуди конкретна и дугорочна рјешења како одрживо уредити водоснабдијевање у свим дјеловима Бара, како урбаним тако и руралним, првенствено оним који немају ријешено питање водоснабдијевања - казао је Раичевић.

Према ријечима Раичевића и Ђуричића очекује се наставак овог пројекта који подразумјева да се, кроз сарадњу са Регионалним водоводом, у насељима Велики Пијесак, Добра Вода и Утјеха постојећа хидротехничка инфраструктура прикључи на овај водовод и добије довољне количине воде, као и наставак изградње инфраструктуре у дјеловима гдје то још увијек није урађено.

- Општине Бар и Улцињ пренијеле су раније надлежност Влади Црне Горе којом се предузеће Регионални водовод обавезује да реализује овај пројекат.Конференција је организована виртуелно, а пратио је велики број учесника из региона и Европе- закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:24