Лазовић (први слијева) на сједници СО 11. маја / -Б. Марковић
18/05/2022 u 07:28 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ребаланс буџета СО Котор због губитака „Водовода”?

Имам информације од руководства „Водовода” да су губици око 2 милиона еура настали због тога што СО није дала сагласност на цијену воде коју је утврдила Регулаторна агенција, казао је Слободан Лазовић

Скупштина општине није дала сагласност на повећање цијена воде које је утврдила Регулаторна агенција за енергетику (РАЕ), а које је у форми предлога одлуке на усвајање понудило предузеће доо "Водовод и канализација Котор".

То предузеће, чији оснивач је Општина Котор, по том основу је у губитку будући да су сада на снази привремене цијене воде.      

Да ли је планиран ребаланс буџета Општине Котор за 2022. годину којим ће се повећати износ средстава намијењених "Водоводу" ради покрића ових губитака, интересовали су се из которског Покрета за промјене (дио коалиције "За будућност Котора", која уз Демократе и УРА врши власт).

-Имам информације од руководства "Водовода" да су губици око 2 милиона еура настали због тога што Скупштина општине није дала сагласност на цијену воде коју је утврдила Регулаторна агенција. Да ли је ребаланс буџета Општине за 2022. годину већ у припреми, и ако јесте, из којих извора планирате да надокнадите средства неопходна за покриће губитака "Водовода"? Колико сам упознат, на снази је привремена цијена воде. Према прорачунима руководства "Водовода", укупни трошкови ће бити тих 10 одсто умањених до прошлогодишње цијене и они трошкови до цијене коју је предложила Регулаторна агенција, с тим што је од 1. јула упитна законска основа фактурисања услуга грађанима Котора - казао је одборник ПзП-а Слободан Лазовић на сједници СО 11. маја.

Јокић: Доћи до цијене воде која ће бити прихватљива за грађане

Јокић је рекао да, када је директор "Водовода" Лазар Кордић на сједници СО образлагао предлог одлуге о цијенама воде, није утицао" да одборници гласају за или против.

- Аргументација је била таква да је због повећане расходне стране у раду "Водовода" неопходно повећати цијену воде. Ја вјерујем да ако имамо високу расходну страну, не треба је преваљивати на терет грађана, већ треба њеном рационализацијом доћи до цифре која ће значити да се у оквиру поступка пред Регулаторном агенцијом може доћи до цијене воде која ће бити прихватљива за грађане. Што се тиче ребаланса буџета, уколико буде потребан, наравно да ћемо га радити, али према мојим сазнањима то није износ од 2 милиона. Свакако ће се одлука о цијени воде морати наћи пред овим домом у наредних мјесец до мјесец и по, нагласио је Јокић.

Да ће на своје одборничко питање Лазовић добити одговор у писаној форми рекао је предсјендик општине Владимир Јокић (Демократе) наводећи да иснос од 2 милиона еура разлике "не одговара ономе што су чињенице".
-Законски је одређено како ће Општина суфинансирати ту разлику зато што одборници нијесу прихватили предлог о новим цијенама воде у складу са оним што је "Водовод" добио од Регулаторне агенције. То нису износи од 2 милиона, то су износи, чини ми се, од 12 до 15 хиљада еура мјесечно. Немојте ме држати за ријеч, али знам да се у тим оквирима то креће, навео је Јокић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 08:18