Boravak djece na Lazinama je privremeno rješenje / arhiva foto
21/08/2024 u 07:13 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Roditelji djece predškolskog uzrasta nezadovoljni: Odluka donešena bez ikakvog nagovještaja

Roditelji djece predškolskog uzrasta, koja pohađaju JPU "Irena Radović" uputili su dopis upravi vrtića, nezadovoljni donešenom odlukom o premještanju predškolskih grupa u školu na Lazinama. Kako navode u dopisu, odluka je predstavljena kao jedino rješenje, samo mjesec dana prije početka nove školske godine, bez ikakvih prethodnih nagovještaja o planiranim izmjenama.

– Poznato je da se problem prekobrojnosti vrtića nije pojavio odjednom i da se isti ne rješava lako niti u ovako kratkom roku. Prebacivanje predškolaca u školu na Lazinama, u poslovni prostor u Pažićima ili bilo koji drugi, toliko udaljen od centralne ustanove, ne smatramo rješenjem. Lazine su udaljene tri kilometra od centralnog vrtića, bez trotoara,to su dodatni trošak prevoza koji pojedini roditelji ne mogu priuštiti – navodi se u dopisu.

Roditelji ističu da je problem i odvajanje djece od naviknute rutine po kojoj funkcionišu već par godina, odvajanje braće i sestara na dvije različite lokacije koje bi izazvalo razlićite reakcije kod djece.

– Prebacivanja djece na Lazine, predškolci bi bili okruženi starijom djecom koja su učenici te škole što uliva dodatnu nesigurnost. Ostajemo u nadi da će se odgovoriti na naše molbe i da će se pronađi najbolje rješenje koje je u interesu naše djece – piše u dopisu.

Najveći izazov sa kojim se JPU "Irena Radović" susreće je nedostatak prostornog kapaciteta, kaže Dragana Tvrdišić, direktorica. Ona ističe da se u zadnje tri godine broj djece povećao na nivou celokupne ustanove za 300, što prevazilazi sve njihove prostorne mogućnosti.

Centralni objekat kapciteta za 200, a upisano 475 djece.

U JPU,,Irena Radović" upisano je 820 mališana, raspoređenih u 20 vaspitnih grupa i to šest jaslenih grupa i 14 vrtićkog uzrasta.

– Matični objekat,,Irena Radović" izgrađena je prije 40 godina, imala je samo četiri radne sobe i bila je kapaciteta 120 djece. Kasnije je dodatnom adaptacijom i pregrađivanjem prostora dobila još četiri male prostorije i tako povećala prostorni kapacitet za otprilike 200 djece, a ove godine upisano ih je 475, više nego duplo – kaže Tvrdišić

– Ove godine usled nemogućnosti da svu djecu smjestimo u centalni objekat adaptirali smo prostor na Lazinama kao i Spužu i radovi se privode kraju. Prije konačne odluke za premještaj predškolaca u OŠ "Vlajko Brajović" na Lazinama, razmotrili smo veliki broj predloženih poslovnih prostora, međutim, isti nisu bili uslovni ni adekvatni za boravak djece. Nakon sagledavanja svih mogućnosti uz odobrenje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI), odlučeno je da to bude škola na Lazinama. Adaptacija objekta je uveliko počela, a osim unutrašnjeg uređenja prostora, radi se i na adaptaciji spoljašnjeg dijela objekta. Ministarstvu je upućena i molba da se obezbijedi kombi za potrebe prevoza djece, a mi se nadamo da će ista biti pozitivno realizovana. Boravak djece na Lazinama je privremeno rješenje dok se ne izgradi moderan savremen objekat koji bi bio u skladu sa potrebama djece i roditelja – dodaje Tvrdišić.

Komunalno Danilovgrad duguјe oko 1.750.000 eura

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 23:34