/ Фото: Дневне новине Дан
21/05/2021 u 06:17 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Рожајац Сабах Чоловић за иконопис цркве донирао преко 2.000 еура

Чоловићев примjер jе за сваку похвалу, каже парох Слободан Радојевић

Рожаjац Сабах Чоловић, коjи живи и ради у Њемачкоj, донирао jе 2.200 еура за иконопис у рожаjскоj цркви Ружици, посвећеноj рођењу Светог Jована Крститеља.

Чоловић jе за казао да се на оваj лиjепи гест одлучио из потребе да помогне проjекат коjи се реализуjе на црквеном обjекту.

- Jа прилажем свуда, а ово jе мали прилог коjим сам желио да помогнем Црквеном одбору у Рожаjама како би радови на цркви били доведени до краjа. Моjа жеља ниjе да оваj моj гест иде у jавност jер ако некоме учините добро о томе не смиjемо jавно говорити – рекао jе Чоловић, истичући да је у овоj донациjи посредовао његов брат коjи jе био у комуникациjи са парохом Слободаном Радоjевићем.

Захваљуjући се на донациjи, jереj Слободан Радоjевић истакао је да нема много људи као што jе Чоловић али да такви људи треба да мотивишу све грађане, без обзира на вjерску припадност, да треба jедни другима да помажемо и да треба да живимо заjедно, у миру и слози, односно да слиjедимо њихов примjер.

- Чоловићев примjер jе за сваку похвалу. Новац ће бити уложен на иконопис на коjем радимо, а коjи ћемо, надамо се, привести краjу до Ивањдана, када прослављамо црквену славу. За иконопис било нам је потребно много новца, jер само jедан квадрат кошта близу 100 еура. Скоро све православне породице у нашоj општини су дале прилог за оваj проjекат, а надамо се да ће и они што jош увиjек ниjесу учествовали у овом програму, успjети да издвоjе средства, како би смо завршили осликавање наше заjедничке богомоље – рекао jе Радоjевић, истичући огромну захвалност свим Муслиманима и Бошњацима коjи су учествовали у изградњи и обнови храма у Рожајама.

У проjекте коjе jе финансирала ЕУ ниjе уложена ни трећина новца коjи jе добиjен

- За сваку помоћ jе потребна добра комуникациjа. Ми коjи можемо да помогнемо не знамо коме jе помоћ потребна, али уколико то неко тражи ми смо спремни да помогнемо без разлике о коме се ради. Више од 80 одсто вриjедности џамиjа коjе су изграђене на подручjу Рожаjа, изграђене су новцем из диjаспоре. Нама се обраћаjу и поjедине партиjе за помоћ али смо незадовољни што политичари таj новац не улажу на проjекте за коjе смо ми новац опредиjелили већ их троше на потпуно друге ствари.Убудуће ћемо помагати само онима коjи новац улажу за оно за шта смо им га дали. Овдjе jе много новца уложила и европска заjедница али много средстава jе отишло у приватне џепове, jер jе очигледно да у проjекте коjе jе финансирала ЕУ ниjе уложена ни трећина новца коjи jе добиjен из европских фондова – нагласио је Сабах Чоловић.

 - Прилоге за цркву у огромном проценту дали су православци. Имали смо и донациjе од наших комшиjа исламске вjере из диjаспоере, дио новца су донирали Рожаjци, власници фирми као и поjедини грађани. Ми смо на тим даровима много захвални нашим комшиjама и суграђанима. Они коjи су помогли изградњу и обнову овог обjекта никада не помињу и не хвале се тим прилозима, али има поjединаца коjи желе да се заките туђим перjем па редовно износе причу да су оваj обjекат изградили Муслимани. Понављам, захвални смо свима коjи су помогли и то jе заиста добар примjер квалитетног суживота на овим просторима али морамо истаћи да jе оваj обjекат изграђен већински средствима православаца, а да прилози наших комшиjа Бошњака и Муслимана износе негдје око шест процената учешћа што jе свакако за велику похвалу – рекао jе Радоjевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

21. maj 2024 01:58