Срђан Пејовић на састанаку са дрвопрерађивачима из Рожаја / -Управа за шуме
07/11/2021 u 06:23 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рожајски дрвопрерађивачи разговарали са Пејовићем о превазилажењу проблема

Молимо министра Александра Стиjовића да у сарадњи са Управом за шуме изнађе модел и додијеле нам бар по 50 кубика дрвета по раднику како би ову годину завршили без губитака, сугерише Авдија Калач

Након што jе "Дан" 22. октобра ове године обjавио причу о проблемима са коjима се суочио рожаjски конзорциjум "Броjни лаз" услед недостатка сировине за рад, представници десетак дрвопрерађивачких фирми из Рожаја, чланови овог удружења коjи се баве финалном прерадом дрвета, у четвртак 4. новембра одржали су састанак са Срђаном Пеjовићем, вршиоцем дужности директора Управе за шуме. Собзиром на то да предузећа "Дрвомонтажа", "Елпром", "Дрвованд" и "Субабе", власника Авдиjе Калача, Рифка Муjевића, Раифа Курбардовића и Џема Курпеjовића, ниjесу добила концесиjе, на састанку у Пљевљима било је риjечи о изналажењу рjешења како без посла не би остало више од 50 запослених у овим фирмама. Авдиjа Калач, власник предузећа "Дрвомонтажа", у име своjих колега изразио је искрену захвалност што jе Пеjовић разумио њихове тешкоће у раду.

image

Авдија Калач

-В.Ра.

-Иако нам господин Пеjовић ниjе могао обећати никакво рjешење за ову годину, коjе не конфигурира са законским прописима, изузетно смо му захвални на његовоj људскости и разумиjевању. Све што би учинио за нас у текућоj години било би незаконито и ми смо се сложили да тако нешто нећемо дозволити – каже Калач за "Дан", истичући да jе вођен разговор око начина усаглашавања будућих jавних позива, односно њихове правичности за све фирме.

-Господин Пеjовић jе констатовао да ће будући конкурси бити расписивани изричито по закону, те да нема уступка. Он jе овом приликом рекао да се мора радити више на заштити и узгоjу шума, те заштити од пожара. Ми смо се са Пеjовићем потпуно сагласили и разумjели његове ставове али смо предложили и замолили га да се и ми и он обратимо министру Александру Стиjовићу од коjег би затражили помоћ како би сачували раднике да не остану без посла – наводи Калач, истичући да су од в.д. директора Управе за шуме тражили да од планираног етата за наредну годину одузме одређену количину стабала, коjи би подиjелио конзорциjум "Броjни лаз" и на таj начин ублажио губитке.

Велики број дрвопрерађивача, а мало дрвне запремине

Из Управе за шуме је саопштено да је в.д. директора Срђан Пејовић двропрерађиваче из Рожаја упознао са будућим плановима у сфери шумарства и наjавио ускоро обjављивање трећег Jавног позива за додjелу дрвета у дубећем стању, у коjем ће бити измjењена методологиjа вредновања понуда и то: циjена ће носити максимално 80 бодова, док ће запосленост и утицаj на развоj локалне економиjе бити вредновани са по максималних 10 бодова. Иако би такви критериjуми били прихватљиви за представнике Удружења "Бројни лаз", проблем jе што је у трећем jавном позиву, по годишњем програму газдовања шумама, остало само jедно одjељење у ПJ Рожаjе, чиjа количина ниjе довољна за производне капацитете ових предузећа. Пејовић jе указао дрвопрерађивачима да jе у ПJ Рожаjе од 2007. године уочен пад квалитета шума и да jе евидентан пад сjечивих годишњих етата, те да постоjи велики броj дрвопрерађивача, а мало дрвне запремине коjа се додjељуjе. Очекуjе се да ће у наредноj години бити значаjно већа количина дрвне запремине коjа ће бити додјељивана кроз јавне позиве, што даjе наду и за ове дрвопрерађиваче.

-И за то смо понудили већи износ од утврђених циjена, али jе Пеjовић то изричито одбио, управо због противзаконитости. Наша шанса да будемо испоштовани приликом наредног конкурса jе да се усагласимо са конкурсним условима коjе ће Управа за шуме такође прилагодити према свим финалним дрвопрерађивачима за наредну годину. Морам истаћи задовољство што jе Пеjовић овом приликом истакао да ће држава у наредном периоду радити на формирању што већег броjа предузећа за финалну обраду дрвета – казао jе Калач, подсjећаjући да су дрвопрерађивачи конзорцијума "Бројни лаз" и на минулом jавном позиву нудили 20 еура више од утврђене циjене за концесиjе али су и поред тога остали без сировине за рад.

-Молимо министра Стиjовића да изнађе модел и помогне нам да наставимо са радом до краjа године. Надамо се да ће у сарадњи са Управом за шуме изнаћи могућност да нам додиjеле барем по 50 кубика по раднику како би ову годину завршили без губитака. Разумjели смо да jе господин Пеjовић човjек од закона и правде коjи jе спреман за сарадњу без привилегиjа па смо инсистирали да неко из Управе за шуме обиђе наш конзорциjум и добили смо обећање да ће та могућност бити сагледана – каже Калач, изражаваjући подршку Управи за шуме у настоjању да се заштите и очуваjу шуме.

-Сагласни смо са господином Пеjовићем да jе техничка употребљивост дрвета, када jе риjеч о дебелим стаблима, смањена и да су шуме у Црноj Гори посjечене више него што jе требало. Али смо из ставова господина Пеjовића разумjели да постоjе реалне основе за заштиту и будућност црногорских шума - истиче Калач.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:36