Детаљ из Рожаја / В.Ра.
05/02/2022 u 06:57 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рожајско предузеће Водовод и канализациjа на ивици ликвидности: Дуг потрошача за воду достигао 1,1 милион

Дуговања предузећа износе око 200.000 еура и он се односи на неизмирене порезе и доприносе запослених, дуговања према добављачима, те за концесиону накнаду од 15.000 еура годишње

Потрошачи воде у Рожаjама предузећу Водовод и канализациjа дугуjу уккупно 1,1 милион еура. Према риjечима Сенада Муjевића, директора Водовода, потраживања од физичких лица износе близу 700.000 еура, док дуг правних субjеката износи око 400.000 еура. Муjевић jе за "Дан" казао да оволики износ потраживања доводи оваj колектив на ивицу ликвидности, те да су због немогућности да намире потраживања jавну потрошњу свели на минимум.

-Ми чак немамо ни службено возило, а све трошкове свели смо на наjмању могућу мjеру. Jедино што купуjемо jе репроматериjал – истиче Муjевић, и додаjе да jе веома тешко наплатити потраживања од потрошача коjи се налазе у стању социjалне потреба а таквих, како у истиче, у Рожаjама има наjвише.Да би колико толико успjели да наплате своjа потраживања у Водоводу и канализациjи су припремили уговоре коjе су понудили дужницима на потпис како би се договорили о измирењу дуговања на рате.

image

Сенад Мујевић

В.Ра.

-Припремили смо уговоре и позивамо наше дужнике да дољу у предузеће Водовод и канализациjу гдjе могу да потпишу оваj документ коjим ћемо прилагодити висину рата коjа би била оптимална за њихове кућне буџете. На оваj корак смо се одлучили да би помогли потрошачима да измире своjе рачуне чиме би и наш колектив постао много ликвидниjи – наглашава Муjевић, истичући да дуговања предузећа износе око 200.000 еура коjа се односе на неизмирене порезе и доприносе запослених као и дуговања према добављачима, те за концесиону накнаду по основу воде, коjа на годишњем нивоу износи 15.000 еура.

Губици на мрежи сведени на 60 одсто

Сенад Муjевић истиче да су након вишегодишњих губитака воде на мрежи од чак 90 одсто успjели да сведу на око 60 процената, те да ће и даље радити на рjешавању неконтролисаног отицања пиjаће воде. Он jе нагласио да имаjу проблема са атмосферским одводима услед несавjесних грађана коjи су своjе олуке укључили у ту мрежу. Због тога, каже Муjевић, долази до зачепљенjа канализационог система. Он jе истакао да су у току преговори са турском развоjном организацијом "Тика" за набавку машине за отчепљавање канализационог система, те да се надаjу да ће уз помоћ Општине успjети да риjеше оваj вишедецениjски проблем.

У предузећу Водовод и канализација ради 42 запослених, а редовно се исплаћуjу обавезе по основу санационог програма коjи истиче у jулу.

Иначе, циjена воде са одводњом износи 40 центи што jе, како каже Муjевић, међу наjнижим циjенама у Црноj Гори.

-Не можемо рећи да jе вода скупа али стандард овдашњег становништва jе jако низак, па jе то основни разлог због коjег смо у немогућности да наплатимо наше услуге. Када jе риjеч о квалитету пиjаће воде, одговорно тврдим да наши потрошачи пиjу воду коjа jе одличног квалитета. Анализу воде jедном мjесечно врши Институт за jавно здравље и никада ниjе пронађена ни jедна примjедба на квалитет воде – рекао jе Муjевић, и додаjе да воду хлоришу редовно, 24 сата те да имаjу довољне залихе материjала за пречишћавање воде која се испоручује потрошачима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 06:37