Миодраг Бановић / -Драган Стојановић
02/09/2021 u 07:00 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ругло код кампа "Агава‘‘ и даље дочекује туристе

Умјесто актуелне црне еколошке тачке у кампу, изградњом отвореног и затвореног олимпијског базена са скакаоницом и једног спорт хотела са паркинзима и пратећим садржајима, подигли бисмо рејтинг града као престижне туристичке дестинације, каже Миодраг Бановић

Прича око изградње олимпијског базена, који се у граду под Румијом најављује још од 2012. године, ових дана, након одржавања манифестације "Маратон за базен", поново је актуелизована. Иницијативе за изградњу базена покретао је Миодраг Бановић, предсједник НВО "ИНФО спорт ЦГ" Бар још у прошлом вијеку, а наставио је то да чини и у овом.

Како каже, питање је "да ли ће требати да чекамо XXII вијек да би надлежни чули глас народа, па да коначно крену с изградњом олимпијског базена у Бару".

-Константну иницијативу покретао сам за све вријеме трајања Међународног пливачког маратона "Куп обале Монтенегра" Бар, који смо организовали од 1980. до 2009. године. Маратон је прекинут након 9. августа 2009. године, када смо организовали јубиларни 30. маратон и округли сто на тему "Друштвено-економска оправданост изградње олимпијског базена у Бару". Тада је на симболичан начин требало да поставимо камен темељац за изградњу отвореног и затвореног олимпијског базена са скакаоницом на локалитету бившег кампа "Агава", који је највећи извор заразе, црна еколошка тачка и ругло, а налази се на улазу у центар града - каже Бановић.

Идеја одавно постоји, али нема новца

У Општини потврђују да је локална управа Детаљним урбанистичким планом "Тополица 3", у оквиру којег је Спортска дворана, планирала локацију за изградњу базена. Основна идеја је да то буде олимпијски базен затворено-отвореног типа, који ће испуњавати све стандарде за одигравање спортских такмичења и одржавање тренинга. Како се ради о великој инвестицији, у Општини кажу да нису у могућности да издвоје средства за базен јер их немају. Мишљења су да нема потребе за иницијативама, јер се не ради о новој идеји будући да она одавно постоји.

Истиче да није било разумијевања за његову иницијативу.

-Маратон се прекида, а изградња олимпијског базена и даље остаје само на иницијативи. Умјесто актуелне црне еколошке тачке у кампу, изградњом отвореног и затвореног олимпијског базена са скакаоницом и једног спорт хотела са паркинзима и пратећим садржајима, подигли бисмо рејтинг града као престижне туристичке дестинације и створили услове за развој пливачког и ватерполо спорта и акробатских скокова у води - каже он.

Подсјећа да је било покренуто потписивање двије петиције, 2015. и 2019. године.

-У оба наврата било је преко 3.500 потписа грађана, који су једногласно дали подршку нашим петицијама које су имале карактер анкете, да се чује мишљење грађана на ову тему. На велику жалост, надлежни још немају слуха за наше иницијативе и све се завршава на причама. На више јавних и стручних јавних расправа у СО, када се расправљало о годишњим програмима, а од 2020. године и о стратешком плану Општине, предлагао сам да се уради ревизија ДУП-а Шушањ за простор кампа и да се на том простору планира изградња отвореног и затвореног олимпијског базена са скакаоницом и један спорт- хотел са пратећим садржајима. Умјесто да се такви предлози пренесу у Скупштину и да се одборници изјасне о грађанској иницијативи, да они оцијене оправданост ових предлога, руководиоци служби СО одговарали су "покрени ти израду ревизије ДУП-а Шушањ", да су на том простору приватне парцеле, да се не може ништа радити тамо... На томе се све завршавало, чудно, али истинито, казао је Бановић.

Д.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:08