Веруша - лице мјеста / -Ж.Б. Дан
16/01/2022 u 20:16 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДТ исту групу терети за двоструко убиство на Веруши и покушај убиства у Беранама

Сумња се да су уз лажне алибије улазили у Црну Гору

Специјално државно тужилаштво је 24. децембра 2021. донијело наредбу о спровођењу истраге против девет особа због основане сумње да су извршиле тешко убиство Немање Прелевића и Данила Пековића у околини Веруше у октобра 2020. године, као и покушај тешког убиства Кенана Сујковића, Мирзе Кастрата и Исмета Сујковића у Беранама у новембру прошле године. То је на прес-конференцији за медије одржаној у петак саопштио специјални тужилац Саша Чађеновић.

Наредбом су обухваћени Марко Зекић, Миомир Ђукић, Драган Билетић, Василије Ђукић, Мирчета Михајловић, Ненад Милачић, Горан Милашиновић, Бранислав Ивановић и Драган Тарић. Као организатора СДТ је означило Зекића и засад неидентификовано лице.

Терете се и за држање кокаина

Чађеновић је саопштио да су припадници ове криминалне организације основано сумњиви да су у циљу реализације криминалног плана на територији Црне Горе извршили више кривичних дјела против живота и тијела, а сумњиче се и за држање кокаина.
– Сваки припадник криминалне организације је имао тачно одређен задатак и улогу, па су у оквиру прихваћених улога поједини припадници били задужени за праћење лица која треба лишити живота, други су били задужени за обезбјеђивање штек станова у којима би се непосредни извршиоци кривичних дјела крили непосредно прије извршења и након извршења кривичних дјела, док су други у циљу стварања лажних алибија обезбјеђивали нелегално пребацивање преко државне границе Црне Горе извршилаца кривичних дјела – рекао је Чађеновић.

Чађеновић је казао да до сада прикупљени докази указују да су Прелевић и Пековић претходно праћени више мјесеци од стране припадника ове криминалне организације, а све како би се одабрало најпогодније мјесто и вријеме за извршење кривичног дјела.
– Поред наведеног, утврђено је до границе основане сумње да су припадници ове организације стварали услове да непосредни извршиоци овог кривичног дјела остану неоткривени, што је укључивало и обезбјеђивање лажних алибија за непосредне извршиоце и обезбјеђивање средстава за уклањање трагова о извршеном дјелу. Ово кривично дјело је извршено уз употребу аутоматског оружја, а постоји основана сумња да су непосредни извршиоци овог кривичног дјела З.М., Ђ.М., и М.М., па је наредбом одређено да се против тих лица спроведе истрага због дјела тешко убиство из чл. 144 у вези чл.23 КЗЦГ, док се у односу на М.Г., Б.Д., И.Б., М.Н. и Ђ.В. истрага спроводи због помагања починиоцима овог кривичног дјела – саопштио је Чађеновић.

Како је додао, постоји основана сумња да су припадници ове групе покушали извршење тешког убиства из чл. 144 КЗЦГ на штету Сујковића и Кастрата 18. новембра 2021. године у Беранама.

– Постоји основана сумња да су ово кривично дјело извршили З.М. и Ђ.М., такође уз употребу аутоматског оружја – навео је тужилац Чађеновић.

Према наводима СДТ-а, основано се сумња да је ова криминална организација дјеловала на територији Црне Горе и других европских држава од 2020. године.

– Криминални план који је прихваћен од стране припадника састојао се у вршењу неодређеног броја кривичних дјела тешко убиство из чл.144 КЗЦГ, и то на територији Црне Горе и Србије, изнуда из члана 250 КЗЦГ, недозвољено држање оружја и експлозивних материја из члана 403 КЗЦГ и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога из члана 300 КЗЦГ – казао је Чађеновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:30