Демократски фронт / - Демократски фронт
04/05/2022 u 15:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демократски фронт: Неопходно процесуирати Катнића и Чађеновића

Судећи према подацима Еуропола, изгледа да су некадашњи ГСТ Миливоје Катнић и његов замјеник Саша Чађеновић били кључна логистика и заштита Кавачког клана у тужилаштву, казали су из Демократског фронта

Демократски фронт подсјећа црногорску јавност да су лидери овог савеза јавно и конкретно говорили о спрези некадашњих челника и функционера безбједносног и правосудног система са криминалним клановима за које се основано сумња да су починили неке од најужаснијих злочина на европском тлу.

- Али кад год би ДФ изнова саопштавао своја сазнања и сумње, управо они који су били дужни да воде борбу против организованих криминалних група и кланова, били су им институционална логистика, и још су спроводили државни терор над лидерима и функционерима ДФ – а кроз вишегодишње монтиране судске процесе који још данас трају - наводи ДФ.

Додају да, судећи према подацима Еуропола, изгледа да су некадашњи ГСТ Миливоје Катнић и његов замјеник Саша Чађеновић били кључна логистика и заштита Кавачког клана у тужилаштву, а више је него очигледно да су кроз злоупотребу службеног положаја заустављали сваки вид истраге који је ишао у правцу високих полицијских функционера међу којима се истичу имена Петра Лазовића и Љуба Миловића и њихових веза са Радојем Звицером, Вељком Беливуком и Марком Миљковићем.

- Готово да звучи невјероватно да је још увијек актуелни специјални тужилац Саша Чађеновић 20. јануара донио одлуку да нема основа за предузимање кривичног гоњења високих полицијских функционера који се спомињу у списима Еуропола. А још невјероватније је уколико се утврди да је Миливоје Катнић још у јулу прошле године имао комплетне списе о везама високих полицијских функционера са Кавачким кланом, и  не само да ништа није предузео од радњи које су му биле на располагању као ГСТ – у, већ постоји основана сумња да је заједно са Сашом Чађеновићем учествовао у прикривању доказа - истиче ДФ.

Одлука новог ГСТ – а да поново формира предмет, кажу у овом политичком савезу, није довољна ако у том предмету нису обухваћени Миливоје Катнић и Саша Чађеновић.

- У овом случају не постоји разлика између Весне Меденице и Миливоја Катнића и Саше Чађеновића, напротив, основ сумње за Катнића и Чађеновића је већ сад толико извјестан да мора резултирати Наредбом о истрази и оптужницом. Уколико је то Саша Чађеновић урадио под притиском Миливоја Катнића, увијек постоји могућност да му се додијели статус свједока сарадника. Све друго би било изругивање ЗКП – а и Кривичног законика, и свакако да ДФ то неће допустити, већ ће покренути све институционалне механизме да ово рушење уставног поретка од стране оних који су требало да га штите добије судски епилог - закључује ДФ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 23:24