Уклањање дивљих депонија / -Шапурић
21/09/2021 u 06:28 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секретаријат за уређење простора и заштиту животне средине обалу Грачанице штитиће и строжим казнама

Казна за физичко лице износила би 500 еура, а за правно 1.500. Обалу Грачанице заштитићемо и култивацијом која је планирана, истакао је Ђорђије Манојловић

Секретаријат за уређење простора и заштиту животне средине у протеклих мјесец и по уклонио је око 25 дивљих депонија, углавном у ужој градској зони. Вршилац дужности секретара Ђорђије Манојловић за "Дан" је казао да их је остало скоро још толико, а једна од најугроженијих зона је обала Грачанице, градске ријеке чије су флора и фауна неодговорним односом појединаца и неких фирми у протеклим годинама уништене.

image

Ђорђије Манојловић

-Шапурић

– То нам је најпроблематичнија локација, дешавало нам се да уклонимо депонију, а да она буде поново формирана на истом мјесту за десет дана, па смо неке уклањали више пута, рекао је Манојловић.

Општина и Секретаријат одлучни су да се супротставе неодговорним појединцима, па су планирали нове мјере које ће ускоро почети да се примјењују. Једна од њих је фирмирање службе "Еко-ренџери" која би била при Општини.

– Виновници који стварају дивље депоније били би кажњавани, за шта би еко- ренџери добили овлашћења. Казна за физичко лице износила би 500 еура, а за правно 1.500. Обалу Грачанице заштитићемо и култивацијом која је планирана, истакао је Манојловић.

У ширем дијелу града око 80 дивљих депонија

Према анализи Друштва младих еколога Никшића (ДМЕН), у ширем дијелу града налази се око 80 дивљих депонија, а највећи број их је уз рјечна корита и путеве. Директор ДМЕН-а Миодраг Караџић каже да подржавају акцију надлежног Секретаријата уз очекивање да труд неће бити узалудан и да ће Никшић напокон имати љепшу слику.

– У том смјеру сматрамо битним да се истовремено ради на јачању комуналне инфраструктуре на датој локацији, али и уопште у граду. Значајну улогу у процесу одрживости треба да има надзорна служба локалне управе која ће обављати посао праћења стања и промјена на терену. Значи, за одрживост процеса потребна је повезаност више структура локалне управе, а у том ланцу морају и грађани да виде своју улогу. Та улога мора из суштинског препознавања проблема да пређе у општу подршку која ће се истаћи кроз сопствено позитивно поступање како би сви заједно допринијели љепшем окружењу, истакао је Караџић.

Култивацију ће извршити у зони између два моста на Грачаници, од рампе Боксита па до моста према насељу Жировница. Тај дио ће претворити у индустријску зону коју ће понудити инвеститорима. Дио од рампе према сепарацији биће претворен у соларни парк, а Манојловић наглашава да за постављање соларних панела који би били прикључени на електромрежу већ имају заинтересоване инвеститоре и сагласност Електропривреде Црне Горе. Проблем с дивљим депонијама имају и на дионицама регионалних путева, посебно према Шавнику, Плужинама и Голији, али и у околини Сланог језера, а акције уклањања почеће ускоро. Рјешава се, истакао је Манојловић, и проблем с градском депонијом Мислов до, а делагација Општине у којој је и он био недавно је с представницима ресорног министарства у Бечу посјетила модерни Рециклажни центар, какав ће и у Никшићу бити саграђен.

– Министарство ради на студији изводљивости након чега би био расписан тендер. За Рециклажни центар већ имамо четири-пет заинтересованих инвеститора, али и понуду да се на постојећој депонији извуку гасови, простор рекултивише и направи гасна електрана. Комисија, чији сам члан, ради и на изналажењу привремене локације за градску депонију до изградње центра. Поред постојећег, има још простора на Мисловом долу који бисмо могли искористити, а да притом у Никшићу не правимо нову црну еколошку тачку, казао је Манојловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:04