crnogorski oro / foto: d.j.
21/07/2024 u 06:56 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Smotra sporta, ljubavi i zajedništva duga pola vijeka

Obilježavajući pola vijeka od održavanja prvog turnira u malom fudbalu, selo Ulotina, udaljena od Andrijevice na oko desetak kilometara, našla se ovih dana u centru zbivanja kada su sportsko-zabavne manifestacije u pitanju.

Naime, svečano otvaranje turnira, na novoizgrađenom stadionu malih sportova u ovom živopisnom mjestu smještenom na obalama Lima, okupilo je, pored mještana, i brojne posjetioce i poznate ličnosti iz društvenog, kulturnog, sportskog i javnog života. Turnir koji nosi ime "Igrom protiv zaborava" trebalo je da otvori legendarni jugoslovenski fudbaler i predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić, ali je u posljednjem trenutku bio spriječen da to uradi. Džajić je u telegramu kojeg je uputio mještanima Ulotine, kao organizatorima turnira, čestitao ovaj značajni jubilej, poručujući da će, najvjerovatnije posjetiti Ulotinu.

image

sa otvaranja manifestacije

foto: d.j.

– Velika mi je čast što mogu na ovaj način, putem telegrama, da vam se obratim i makar malo doprinesem vašem izuzetnom jubileju, proslavi 50 godina od odigravanja prvog fudbalskog turnira u vašem mjestu. Ova vaša tradicija nastala je u vrijeme zajedničke velike države Jugoslavije, a nastavila da živi i poslije nje, kao jedinstven primjer, i teško se neko na ovim prostorima može pohvaliti ovakvim kontinuitetom. To je još jedan razlog da danas budete ponosni. Iskreno se nadam da ću do kraja takmičenja naći jedan dan vremena da posjetim vaše selo i pogledam turnir – navodi se u Džajićevom telegramu, koji je pročitala voditeljka programa Gorica Ćulafić.

Učesnike ovog jedinstvenog i zanimljivog događaja kao i brojne goste pozdravio je i predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić, rekavši da je turnir u Ulotini, tokom svog poluvjekovnog trajanja na jedan poseban način promovisao vrijednosti ovog kraja.

Bogat zabavni program

Otvaranje turnira u Ulotini pratio je i bogat zabavni program, a zvijezda večeri bio je poznati estradni umjetnik Mitar Mirić, koji je svojim hitovima, do kasno u noć, uveseljavao brojne posjetioce. Tokom programa nastupili su i Kulturno -umjetničko društvo "Komovi" iz Andrijevice, pod rukovodstvom koreografa Ivane Zečević, zatim frulaš Željko Martinović i guslar Siniša Petrić. Učešće u programu sa svojom čuvenom poemom "Još me ima pored Lima" uzeo je i Dragomir Ćulafić, poznati pjesnik rodom iz Ulotine, koji živi u Beogradu. Otvaranju turnira prethodio je svečani ručak na kom se čulo da će organizatori napraviti poseban prijem za sve oni koji su podržali ovu manifestaciju i uručiti im priznanja.
 

– Ovo je veliki dan ne samo za ljubitelje fudbala i same mještane nego i za sve ljude koji znaju da cijene sve ono što su brojne generacije učinile kako bi turnir u malom fudbalu u Ulotini ostao da traje do današnjih dana. Lokalna uprava je prepoznala značaj ovog događaja, i ubijeđeni smo da ćemo svi zajednički sa ovog stadiona poslati svijetu jednu divnu sliku zajedništa, ljubavi, drugarstva, vedrog duha i želje da sport i zdave stilove života podignemo na nivo dubokog poštovanja. Ovo je prilika da zahvalim svima koji su svojim zalaganjem i učešćem doprinijeli da ova jedinstvena sportska i zabavna smotra, koju možemo nazvati i smotrom ljubavi, uspije i dobije zasluženu reputaciju – naglasio je Ćulafić.

Predsjednik organizacionog odbora manifestacije Baćko Vlahović naglasio je da je ponosan što turnir u Ulotini ovoliko traje i što okuplja tako veliki broj ljudu. Dodao je da iskreno vjeruje da će ova manifestacija punim sjajem nastaviti da živi i u narednom periodu i da će dočekati još mnogo, mnogo rođendana.

image

Početni udarac izvela osmomjesečna Ljubica Ćulafić

foto. d.j.

Potpredsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Vojo Došaljak organizatorima turnira uručio je zahvalnicu povodom značajnog jubileja.

Za turnir se živjelo tokom čitave godine

U uvodnim napomenama voditeljka programa Gorica Ćulafić podsjetila je da brojni zapisi govore da je turnir u Ulotini bila najznačajnija stvar koja se odigravala u ovom kraju i događaj za koji se živjelo tokom cijele godine.

– Turnir je imao veliku podršku tadašnjih državnih i političkih organizacija, privrednih kolektiva i medija, a otvarale su ga istaknute ličnosti iz političkog, državnog, privrednog, kulturnog, sportskog i javnog života. Nekoliko godina znak da turnir može da počne davala je lopta koja je na teren padala iz aviona u čijoj je pilotskoj kabini bila Uloćanka Olga Šoškić, osmostruka jugoslovenska rekorderka u sportskom letjenju. Na turniru su, nastupali fudbaleri Prve fudbalske lige ondašnje Jugoslavije, ali i oni koji su jedino za vrijeme održavanja turnira imali dodir s loptom. Pravdu na terenu dijelile su sudije koje su to radile i na utakmicama međunarodnog karaktera, ali i oni koji su znali samo osnovna fudbalska pravila – podsjetila je Ćulafić.

Posebnu atrakciju večeri predstavljao je trenutak kada je osmomjesečna Ljubica Ćulafić izvela početni udarac i tako ozvaničila početak takmičenja. Ona je, inače kćerka Goluba Ćulafića, sinovca Goluba Miodragovog Ćulafića, koji je kao dvadesetpetogodišnji mladić i fudbaler iz Ulotine poginuo u saobraćajnoj nesreći. Nakon smrti Goluba Miodragovog ideja da se u Ulotini organizuje turnir u malom fudbalu potekla je 1974. godine od nekoliko mladića iz ovog kraja. Te godine počelo je održavanje turnira koji je kasnije, okupljajući poznata fudbalska imena, uz učešće i po 70 ekipa, prerastao u jednu od najmasovnijih i najatraktivnijih sportsko-zabavnih manifestacija na sjeveru Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 14:32