Петар Смоловић поднио одборницима извјештај о свом раду / М.Н.
01/02/2022 u 07:18 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СО Бијело Поље: Јавне финансије доведене у ред, исељавање настављено

Кажете да треба да се реконструише водовод у Павином Пољу, а започет је да се ради прије двије деценије и никад није завршен. Како да се реконструише нешто што није ни урађено, истакао је Видран Кљајевић (СНП)

На јуче одржаној сједници Скупштине општине Бијело Поље, након дуге расправе, са 24 гласа "за", четири против, а уздржаних ниjе било, усвојен је извjештаj о раду предсjедника Општине и остваривању функциjе локалне самоуправе за 2021. годину. Незадовољни односом према њима и, како су рекли, не добијањем права да кажу оно што мисле, два одборника ГП УРА, Суада Зороњић и Хидајет Бучан, напустили су засиједање. Смоловићу је јуче истекао четворогодишњи мандат на челу Општине, па је, након што је као једини кандидат предложен од владајућег ДПС-а, одлучено да он на функцији предсједника Општине остане и у наредном мандату, односно до локалних избора који би требало да се одрже на прољеће.

– Упркос бројним социо-економским изазовима које је донијела пандемија ковид-19, успјели смо да одржимо стабилност јавних финансија и обезбиједимо услове за даљи развој града и наставак започетих капиталних пројеката. Имали смо 100 милиона инвестиција. У прошлој години запосленима у органима локалне самоуправе исплаћено је 13 зарада, па се тако, закључно са данашњим даном, њима не дугује ниједна плата. Током 2021. године отплаћено је 1.004.926 еура дуга, док је за претходни четворогодишњи период дуг Општине смањен за 4.775.346 еура, а да притом није направљено ниједно ново задужење – казао је Смоловић и истакоа да ће се у наредном периоду интензивниjе радити на реализациjи капиталних проjеката "чиме се ствараjу шансе за развоj зимског и љетњег туризма, унапређење развоjа пољопривредне производње, повећање броjа запослених и уопште побољшање животног стандарда становништва".

Казао jе и да их и даље очекуjу велики посао и рад, али jе убиjеђен да грађани виде шта jе урађено и да ће знати да вреднуjу резултате.

– Само удруживањем свих заjедничких ресурса можемо унаприjедити живот у Биjелом Пољу. Зато вас позивам да дjелуjемо сви заjедно у циљу стварања бољих животних услова свих наших грађана – поручио jе Смоловић.

Одборник СНП-а Миомир Војиновић рекао је да ништа није урађено поводом масовног исељавања, да град нема аутобуску станицу, те да се питање колектора провлачи последњих десет година. Његов партијски колега Видран Кљаjевић истакао је да су jавне финансиjе доведене у ред и да ниjе било задужења. Међутим, он сматра да jе у извјештају требало навести и оно што jе било планирано, а ниjе урађено.

– Водовод у Павином Пољу кажете да треба да се реконструише, а започет је да се ради прије двије деценије и никад није завршен. Како да се реконструише нешто што није ни урађено – питао је Кљајевић додајући да је много проблема са електроснабдијевањем на сеоском подручју, посебно у дијелу Вранешке долине.

– Шта је са излетиштем Кисјеле воде, са бушотином термалних вода, шеталиштем поред Лима, нерегулисан је превоз... Имамо мање скоро 5.000 становника. Стање није нимало ружичасто – нагласио је Кљајевић.

За рад осам геронтодомаћица из буџета 50.000 еура

Општина Биjело Поље ће финансирати рад геронтодомаћица у овој години, а ту одлуку подржали су јуче одборници локалног парламента.

– За рад геронтодомаћица из буџета Општине издвоjено jе 50.000 еура. Општина jе носилац ових активности, а општински Црвени крст извођач – саопштио jе секретар Секретариjата за локалну самоуправу Харис Малагић и додао да је у складу са потребама, броjем корисника, приоритетима и критериjумима, као и облика помоћи у кући, ангажовано девет особа – осам геронтодомаћица и медицинска сестра.

Одборници су подржали и учешће Општине у трошковима реализациjе проjекта Дневни боравак за старе у Биjелом Пољу за 2021. годину.

Одборник ДПС-а Абаз Диздаревић нагласио је да је доста тога остварено, посебно у сфери културе, те да је "локална управа била рационална, модерна и ефикасна".

Одборник БС-а Неџад Меховић изразио задовољство радом Смоловића истичући да је локалну управу водио на одговоран, квалитетан и домаћински начин.

Одборник Демократа Марко Љујић подсјетио је на оно што је Смоловић обећавао прије четири године.

– На почетку прошлог мандата Смоловић је обећао, а није испунио, да ће формирањем бизнис зона привући велики број домаћих и страних инвеститора, да ће у наш град доћи чак и погон чувеног Сименса, да ће ући 300 милиона инвестиција. Овај извјештај је само предизборна реторика – рекао је Љујић.

Одборникм ДФ-а Васо Обрадовић казао је да је "опасно то што имамо све мањи број ђака, што нам се подручна одјељења гасе, што нам млади, посебно школовани људи одоше".

У наставку засједања усвоjен jе и предлог одлуке о утврђивању броjа одборника, коjим jе предвиђено да се у СО Биjело Поље бира 37 одборника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 00:28