Са јучерашњег засједања / -NENAD MANDIC
03/07/2021 u 06:45 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СО Даниловград у капиталне издатке рачунала и чишћење

Представник НВО сектора Никола Ракочевић истакао да град има велики потенцијал, али да ЛТО није оправдала своје постојање и да је узрок томе лоша кадровска политика

На јучерашњој сједници Скупштине Општине Даниловград највише полемике водило се око извјештаја о раду локалне Туристичке организације са финансијским извјештајем за прошлу годину. Одборници су били незадовољни радом ЛТО истичући да треба учинити више како би Даниловград са бројним потенцијалима постао препознатљива туристичка дестинација. Сандра Кековић (ДПС) казала је да се морају боље искористити потенцијали Даниловграда и бројни локалитети, како би се у наредном периоду постигли бољи резултати и покушали туристи да се задрже у граду.

Представник НВО сектора Никола Ракочевић истакао да град има велики потенцијал, али да ЛТО није оправдала своје постојање и да је узрок томе, када се погледа хронолошки, лоша кадровска политика.

Одборник ПзП-а Ратко Ђуришић замјерку је имао на предлог завршног буџета Општине за 2020. годину, као и на на неслагање у извјешаја о раду ЈУ и предузећа.

– Капитални издаци су представљени као 1.324.204 еура, међутим у овај износ је ушало и 380 хиљада које је уплаћено Комуналном предузећу за одржавање чистоће града. Ових 380 хиљада не може сматрати као капитални издатак, већ као помоћ институцијама. Када се погледају приходи који су остварени у 2020. години, јесте да су неке позиције прихода за 2021. годину нереално приказане, као порез на непокретности који је константна бољка. У прошлој години било је остварено 356.000, а за ову годину је планирано 550 хиљада – истакао је Ђуришић.

Никола Вукићевић (ДПС) казао је да остварење буџета од 88 одсто у прошлој години изузетан резултат и да је локална самоуправа у тешкој и сложеној економској ситуацији успјела чак да уштеди 140.612 еура и пренесе их у текућу годину, "домаћинским односом, али и непопуларним мјерама стезања каиша".

Предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић навела је да потраживања која имају су близу три милиона, те да највише учешће има порез на непокретности.

– Препорука државне ревизорске куће је да Општина мора да предузме све мјере принудне наплате везано за заостала потраживања. Без обзира на све нисам незадовољна како је управа локалних јавних прихода извршила наплату у 2020. години и то је преко 71 одсто- рекла је Ковачевић.

Одборник ГП УРА Александар Шарановић коментаришући годишњи програм рада и финансијски план Комуналног, истакао је да се ово предузеће сусреће са огромним проблемима, као што су дефицит контејнера, проблем одлагања кабастог отпада, одвоз смећа, те одржавањем зелених површина.

На плате у Центру за културу отишло 183.500 еура

Одборник Демократа Душко Стјеповић замјерку је имао на ставку укупних издатака када је у питању извјештај о раду ЈУ Центар за културу за прошлу годину.

– Од укупних издатака за прошлу годину која износе 226.000 еура, 183.500 пошло је само на плате и остала лична примања запослених, дакле 81 одсто укупних расхода иде на плате, зимнице и накнаде. Са друге стране, за програмске активности, представе, књижевне вечери, изложбе издвојено је око 3.600 еура или 1,5 одсто. За унапређење центра издвојено је пар хиљада еура, али се то нигдје тачно не наводи, осим ако није у овим посебним издацима – навео је Стјеповић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:02