Ruinirani školski objekat / foto: M.N.
15/09/2024 u 07:13 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Što prije izgraditi novu školu u Pripčićima

Predsjednik Opštine Petar Smolović uputio je urgenciju ministarki prosvjete, nauke i inovacija Anđeli Stojanović Jakšić u vezi sa izgradnjom nove škole u Pripčićima.

U dopisu Smolovića između ostalog navodi da se Opština Bijelo Polje u više navrata obraćala Ministarstvu prosvjete u vezi s problemom školskog objekta u mjestu Pripčići, Područnog od‌jeljenja OŠ "Risto Ratković", koji je izgrađen 1946. godine, i u veoma je lošem stanju pa je boravak učenika u takvom objektu rizičan.

– Zbog starosti i ovog objekta, nepostojanja sanitarnog čvora i neisplativosti njegove rekonstrukcije, lokalna uprava je pripremila potrebnu projektnu dokumentaciju i dobila građevinsku dozvolu za izgradnju nove škole za ovo područno odjeljenje, i sve to je prije četiri godine upućeno Ministarstvu prosvjete – kaže Smolović navodeći da su Ministarstvu prosvjete prosleđivali i obraćanja direktora OŠ "Risto Ratković", kao i roditelja d‌jece koja pohađaju školu u Pripčićima, sa namjerom da pomognu u posredovanju sa nadležnim ministarstvom i nađu zajedničko rješenje kako bi izgradili novi školski objekat za ovo područno od‌jeljenje.

Odbijene inicijative mještana

Mještani su nerijetko nudili pomoć kako bi se izgradio novi školski objekat. Pomoć je između ostalih nudio i Zoran Drobnjak jedan od uspješnijih biznismena, porijeklom iz Pripčića, koji se zavičaju uvijek vraća i pomaže kad zatreba. On je prije četvrt vijeka odselio za Podgoricu, a u posljednjih osam godina je u više navrata upućivao inicijative Ministarstvu prosvjete da donacijom pomogne izgradnju područnog od‌jeljenja Osnovne škole "Risto Ratković" u Pripčićima. Nudio je da sam izgradi školu i ostavi je zavičaju. Ali niko nije imao sluha za tu inicijativu.

Škola u Pripčićima izgrađena je 1946. godine od direka i čatme i dosad nije rekonstruisana.

– Tokom jučerašnjeg dana obrušio se dio plafona u tom školskom objektu, te su učenici primorani da nastavu pohađaju u matičnoj školi "Risto Ratković", u naselju Nikoljac – ističe se u Smolovićevoj urgenciji ministarki prosvjete s nadom će prepoznati urgentnost ovog problema i učiniti napor da se u što kraćem vremenskom periodu izgradi novi školski objekat u naselju Pripčići, kako bi učenici ove škole bezbjedno pohađali nastavu.

Bijelo Polje: Škola za osnovno muzičko obrazovanje nakon 63 godine dobila nove prostorije

Plafon u pomoćnoj prostoriji ruiniranog školskog objekta u Pripčićima obrušio se prije nekoliko dana nakon čega je pet učenika, koji u trenutku incidenta nijesu bili u školi, upućeno na nastavu u matičnu školu.

Mještani Pripčića udaljenih i po kilometra udaljeno od grada upozoravali su u više navrata da se djeci mora omogućiti bezbjedan boravak u školi. Često su nudili pomoć u pronalaženju rješenja, ali kako su se mijenjali i ministri i vlade niko se nije obazirao na njihove vapaje. Mještanin Rade Drobnjak ističe da su se svi dosad oglušili o njihove apele i da iako su blizu grada i imaju odlične uslove za bavljenje poljoprivredom, ljudi sve više odlaze tražeći mjesto gdje mogu svojoj djeci obezbijediti sigurniju budućnost.

– Niko se na nas ne obazire. Slušamo svake godine kako se grade i rekonstruišu škole, a mi i dalje ostajemo na istom. Još nas više boli što kažu da su uslovi u svim školama odlični. Neka dođu i uvjere se kakva je kod nas situacija – kaže Drobnjak.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 07:13