/ - Са сусрета
27/10/2021 u 12:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Студијска посјета од изузетног значаја за унапређење сарадње између НПЦГ и турских институција

Директорица ЈПНПЦГ је такође указала на срдачан пријем и подршку делегацији НПЦГ од стране амбасадора Црне Горе у Републици Турско

Делегација Јавног предузећа за националне паркове Црне Горе борави у студијској посјети заштићеним подручјима Турске на иницијативу Турске агенције за међународну сарадњу (ТИКА) из Подгорице, од 25 - 29. октобра 2021. године.

-Студијска посјета турским институцијама и заштићеним подручјима од великог је значаја јер доприноси успостављању и унапређењу институционалне сарадње између ЈПНПЦГ и турских надлежних субјеката. Током састанка са представницима турског Министарства пољопривреде и шумарства и директором Одјељења за заштиту природе Хакан Орханом и његовим сарадницима размијењена су искуства о раду и начину функционисања заштићених подручја, а такође је договорена и будућа сарадња кроз развој заједничких пројектних идеја- казала је директорица ЈПНПЦГ Јелена Кљајевић. 

Организована је и посјета Националној Ботаничкој башти у Анкари током које су такође размијењена искуства о начину управљања, имајући у виду да ЈПНПЦГ, поред пет националних паркова, управља и Ботаничком баштом Дуловине у Колашину.  

Директорица ЈПНПЦГ је такође указала на срдачан пријем и подршку делегацији НПЦГ од стране амбасадора Црне Горе у Републици Турској, господина Перише Кастратовића, како током првог дана студијске посјете у Анкари, тако и током састанака са надлежним турским институцијама. 

Делегацију НПЦГ чине, осим директорице Кљајевић, шефица Службе за промоцију, маркетинг и туризам Нела Вешовић Дубак, шеф Службе за заштиту природне и културне баштине и одрживи развој  Александар Мијовић, руководилац одјељења за планирање, комерцијалне послове и аналитику  Јасмин Спахић и директор НП Ловћен Владимир Мартиновић. 

На основу претходне комуникације са представницима Турске агенције за међународну сарадњу и координацију ТИКА на челу са координатором  Абдурахманом Топраком и његовим сарадницима, поред организовања студијске посјете, у наредном периоду биће разматрани пројекти који ће се захваљујући средствима ТИКА-е спроводити у црногорским националним парковима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:09