Са састанка у Беранама / -Приватна архива
26/09/2021 u 06:29 h
Milovan Novović, Darko JovovićMilovan Novović, Darko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Беранама одржан састанак представника НВО и Општине: Да буду партнери у корист грађана

Разговарано је о искуствима Општине Беране у финансирању НВО, о резултатима финансираних пројеката, о свеукупном доприносу НВО на територији општине Беране, учешћу у процесу доношења одлука...

Први састанак мреже НВО „Тим за Европу“ са доносиоцима одлука на нивоу општине одржан је у Беранама. Мрежа НВО са сјевера Црне Горе „Тим за Европу“ формирана је у склопу пројекта „ЕУ инфо кутак на сјеверу Црне Горе“, којег реализује НВО „Мултимедијал Монтенегро“ из Бијелог Поља у партнерству са НВО „Сјеверна земља“ из Берана.

Домаћини су били секретар Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО Дамјан Ћулафић и његов замјеник Предраг Шћекић. Састанку су присуствовали представници НВО са сјевера.

Разговарано је о искуствима Општине Беране у финансирању НВО, о резултатима финансираних пројеката, о свеукупном доприносу НВО на територији општине Беране, учешћу у процесу доношења одлука....

Предсједник НВО „Мултимедијал Монтенегро“ из Бијелог Поља Жељко Ђукић саопштио је да су кроз пројекат „ЕУ кутак на сјеверу“ успјели да децентрализују дешавања када су у питању ЕУ интеграције, будући да је пракса била да се дешавања везана за тај процес организују у Подгорици и у приморским градовима.

- Сада коначно и на сјеверу државе интензивно и динамично реализујемо низ активности како бисмо промовисали тај процес и у крајњем дали свој допринос у процесу приступања Црне Горе Европској унији- истакао је Ђукић. Пројекат „ОЦД у Црној Гори – од основних услуга до обликовања политика – М‘БАСЕ спроводи Центар за грађанско образовање (ЦГО), у партнерству са њемачком фондацијом „Фридрих Еберт“ (ФЕС), НВО Центар за заштиту и проучавање птица Црне Горе (ЦЗИП) и НВО Политикон мрежа, а у сарадњи са Министарством јавне управе, дигиталног друштва и медија и Канцеларијом за европске интеграције Владе Црне Горе.

Јачање свијести о важности европских интеграција

Општински ресорни секретар Дамјан Ћулафић казао је да ће Општина Беране дати максималан допринос реализацији пројекта „ЕУ кутак на сјеверу Црне Горе“.

- Ми овај пројекат смaтрамо вриједним и подршке и помоћи, посебно због тога што се фокусира на јачање свијести заједнице о важности европских интеграција, у ком процесу се и Црна Гора налази. Истовремено, сматрамо да је веома важан елеменат реализације пројекта – подизање свијести грађана о цјелокупном процесу интеграција, њиховог знања, односно информисаности - рекао је Ћулафић.

Он наглашава да је тежња локалне самоуправе да сарадња са НВО сектором буде што тјешња, отворенија и искренија што је, према његовим ријечима, већ сада на завидном нивоу.

Пројекат финансира Европска унија. Ђукић је додао да су се у Беранама састали како би чланови мреже невладиних организација „Тим за Европу“, која је формирана у склопу пројекта „ЕУ кутак на сјеверу“, разговарали о свеукупној позицији НВО на сјеверу државе и размијенили мишљења са доносиоцима одлука Општине Беране.

- Заједно са колегама из неколико НВО са сјевера и челницима општинског Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО отворили смо неколико важних тема а то су – финансирање, свеукупни допринос НВО у рјешавању изазова с којима се суочавају наши грађани или циљне групе којима се баве колеге из НВО сектора. Можемо рећи да смо имали врло успјешан састанак са којег ћемо закључке прослиједити свим релевантним државним и међународним актерима, како бисмо покушали да унаприједимо цјелокупну ситуацију када је у питању НВО сектор. С друге стране, циљ нам је био да у сарадњи са представницима општина и државе, НВО снажније и боље узму учешће у унапређењу цјелокупне ситуације у држави, посебно када је у питању процес ЕУ интеграција, истакао је Ђукић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:33