Dom zdravlja Tivat / - DZ TIVAT
18/10/2022 u 13:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Domu zdravlja Tivat počela vakcinacija protiv sezonskog grip

Građani kojima se preporučuje vakcinacija, treba da se jave svom izabranom doktoru i zakažu vakcinaciju

Vakcinacija protiv sezonskog gripa kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku od oboljevanja i komplikacija ove virusne infekcije, počela je u Domu zdravlja Tivat, saopšteno je iz te ustanove.

- Građani kojima se preporučuje vakcinacija, treba da se jave svom izabranom doktoru i zakažu vakcinaciju, jer vakcinu ne smiju da prime osobe koje u trenutku vakcinacije imaju neko akutno oboljenje. Vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije, navodi se u saopštenju.

Kako ističu, vakcinacija je predviđena i preporučuje se starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima.

- Pored gore navedenih grupa, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica, kao i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina posebno imajući u vidu njihov značaj u širenju obolijevanja u opštoj populaciji. Vakcinu ne smiju primiti osobe koje su imale teške alergijske reakcije na ranije doze vakcina odnosno na bilo koji sastojak vakcine, navode iz DZ Tivat.

Vakcinacija protiv gripa je najsigurnija i najefikasnija mjera prevencije kada se radi o spriječavanju obolijevanja i komplikacija sezonskog gripa. navode iz ove ustanove.

-  Stoga, Dom zdravlja Tivat apeluje na sugrađane, koji pripadaju rizičnim grupama da se što prije vakcinišu i time spriječe širenje virusa i zaštite sebe i svoje najbliže od obolijevanja, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:54