На плажи Жаба највише омладине / фото: К.М.
28/07/2021 u 07:00 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Херцег Новом пуне и плаже и новчаници закупаца

Ова се година не може мјерити са 2019., слабија је, али не смијемо бити ни незадовољни с обзиром на околности, каже Владимир Џелетовић, закупац познате новске плаже

Шпиц је сезоне у Херцег Новом, плаже су препуне гостију, највише оне незакупљене, али и дио закупљених плажа ослобођених плажног мобилијара. Иако је пандемија утицала и на платежну моћ туриста и житеља, закупци плажа су ипак задољни, а задовољни су и туристи.

image

Култна плажа Бока

фото: К.М.

Седмнаестогодишња Марија Лукић у Нови је дошла из Зворника. Није била само лани.
– Плажа Бока је моје омиљено купалиште. Долазила сам и када је била закупљена и када није. Ипак, морам признати да су закупљне плаже чистије... Овдје се сви познајемо и практично смо као породица. Веома сам задовољна и услугом и чистоћом на плажи. Цијене од два еура за лежаљку су прихватљиве, читав дан сам са пријатељицом на плажи па се исплати. И цијене су на нивоу од претрпрошле године – каже она.

image

Јован Вукаловић

фото: К.М.

Јово Вукаловић, извршни директор компаније Lighthouse of Montenegro у чијем саставу раде хотел Lighthouse у Игалу и чувена Градске кафана, казао је да су ове године закупили култну херцегновску плажу Бока.
Изнајмљивањ сунцобрана је три еура, лежаљке два, а посјетиоци се могу освјежити и у кафеу плаже.
– Плажа је годинама била незакупљена, па немам с чиме да упоредим посјећеност, али могу да кажем да смо веома задовољни. Ријеч је кодном мјесту свих Новљана и жељели смо да га као таквог и испоштујемо. Оставили смо и стари назив Купалиште Бока, како би асоцирао на вријеме када је припадало надалеко чувеном хотелу Бока. На плажу, доминантно долазе Новљани и све функционише као једна велика фамилија. Изнајмљивање комплета, двије лежаљке и сунцобран кошта осам еура што је прихватљиво. Имамо низ идеја, како да обогатимо понуду, али то ћемо ипак оставити за наредну годину – поручио је Вукаловић.

Вратили туристе из региона, али не и обичај

Према ријечима Стевана Катића, градоначелника, са аспекта броја гостију, сезона је изузетна.

– Сезона је и мимо наших очекивања, велике су гужве и на граничним прелазима, посебно на прелазу Ситница након укидања наплатне рампе. То је тренутно најфреквентнији прелаз како за Црну Гору тако и за БиХ. Регион се вратио у Херцег Нови – констатовао је Катић, нагласивши да су сезону дочекали спремно.
Ипак, некада распрострањеног обичаја Новљана да се купају на секе (стијене у приобалном појасу), готово да и нема. Секе су здробили неки "нови" закупци, да би направили бетонске плаже. Зато током зиме и снажног југа таласи плаве шеталиште и продиру у приземља објеката.
Проф. Илија Будеч, искусни туристички радник и предсједник Удружења пријатеља Херцег Новог, сматра да овај обичај нестаје захваљујући уређеном Шеталишту.
– Ограда коју су поставили дуж шеталишта онемогућава силазак на секе. Требали су је поставити тако да на неким мјестима са којих се увијек спуштало на секе она буде просјечена, да се ти налази отвор. На овакав начин уништен је традиционални начин купања Новљана – казао је Будеч.


Да је омиљено купалиште младих плажа Жаба потврдила је и Ана Богојевић из Београда.
– Сваке године долазимо у Нови и баш на ову плажу. Допада ми се музика, услуга и опуштена атмосфера. Наравно да ћу доћи и наредне године – истакла је Богојевићева.


Бојан Јовановић из Крушевца ужива на заслуженом одмору.
– Студирам машинство у Београду. Овдје сам са друштвом. На Жаби се осим купања у мору, може лијепо опустити уз музику коју слушамо ми млади, а послије само наставимо ту до пивнице. Цијене нијесу високе и свако може приуштити два еура за лежаљку. А опет, ко не воли, има довољно простора да се смјести на пешкиру – казао је Јовановић.
Владимир Џелетовић, дугогодишњи закупац ове популарне плаже, задовољан је сезоном.
– Иако на почетку нијесмо знали како ће се ствари посложити, какве ће мјере бити, па смо сви били опрезни, сада је добро. Наравно, ова се година не може мјерити са 2019. годином, слабија је, али не смијемо бити ни незадовољни с обзиром на околности – констатовао је Џелетовић.

image

Популарна плажа Рафаело

фото: К.М.

Цијена изнајмљивања комплета сунцобрана и лежаљки у Новом је разнолика и креће се од 8 до 13 еура. На плажама је забрањено наплаћивања улаза, али поједини закупци који желе сачувати ексклузивност плаже од гостију траже тзв. конзумацију која се креће од 15 до 30 еура. Гост за ту цијену добије лежаљку, сунцобран и конзумира пиће и храну из плажног ресторана или бара.

image

Једна од незакупљених плажа

фото: К.М.

Туристи се највише жале на непоштовање закона да 50 одсто плаже мора бити ослобођено лежаљки, па је из Морског добра апеловано да се прекине са овом ружном праксом.
Дивљих или незакупљених плажа има мало и на њима је по правилу највећа гужва у поподневним сатима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:17