Котор -фото: Ж.Б. / - Котор -фото: Ж.Б.
09/09/2021 u 17:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Котору око 4,5 хиљада туриста

Директор Туристичке организације Котор Јован Ристић навео је да се од укупног броја тренутних гостију, 3,5 хиљада налазе у приватном смјештају

У Котору тренутно борави око 4,5 хиљада туриста, саопштио је директор Туристичке организације (ТО) Котор Јован Ристић и поручио да, уколико епидемиолошка ситуација дозволи, очекују добру постсезону, преноси портал РТЦГ.

Он је агенцији Медиабиро казао да се од укупног броја тренутних гостију, 3,5 хиљада налазе у приватном смјештају, а нешто више од 700 у хотелском.

- Поређење са 2019. годином нијесмо радили, али је у посљедњих двадесетак дана евидентан пад броја гостију. У односу на оно што је било 2019. године, мислим да је неких 20 одсто мање туриста- рекао је Ристић.

Он је навео да у Котору и даље доминирају гости из Србије, на другом мјесту су туристи из Украјине, затим Пољске, Босне и Херцеговине, Мађарске.

- Госте из Западне Европе смо очекивали у постсезони и то су биле најаве. Међутим, због ситуације са коронавирсом то је измијењено- казао је Ристић.

Ристић је рекао да информације које добијају од хотела и издаваоца смјештаја показују да дефинитивно има отказивања, поготово гостију са западно-европског тржишта.

- Међутим, опет је видљиво да се појављују нови гости, има нових резервација. Охрабрујуће је то што расте и број излетника, а што је и видљиво и у граду и на улицама Старог града- додао је Ристић.

Према његовим ријечима, уколико сјутра не буду донесене неке веће мјере од оних које су сада на снази сада, надају се да ће имати велики број гостију током септембра и октобра.

- Дакле, уколико се драстично не промијене бројке, када је коронавирус у питању, можемо очекивати добру постсезону, али не свакако на оном нивоу како се то очекивало у августу- рекао је Ристић.

Он је казао да могу бити задовољни са овогодишњом туристичком сезоном.

- У јулу и августу смо били на негдје на нивоу 2019. године, али смо чак у неким периодима премашили посјећеност из 2019. године- рекао је Ристић.

Ристић је истакао да период прије почетка сезоне није био на задовољавајућем нивоу, а када је Котор у питању број излетника је много мањи него што је то било 2019. године.

- Ове године нијесмо имали довољан број излета из Хрватске, а нијесмо имали ни задовољавајућу сезону крузера- рекао је Ристић.

Говорећи о манифестацијама, Ристић је казао да су одустили од организавања Лјетњег карневала и Бокељске ноћи.

- Ми смо одустали од организовања и једне и друге манифестације због епидемиолошке ситуације, али у септембру, по плану, имамо неке мање манифестације, од којих су неке и одржане- казао је Ристић.

Према његовим ријечима, у Перасту ће бити одржан фестивал Клапа, а још увијек траје манифестација која пропагира здраве стилове живота.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:13