Drevni Onogošt čistim, na budućnost Tvrđave mislim / - ŽELJKO ŠAPURIć
28/05/2024 u 13:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Nikšiću počela višednevna volonterska akcija "Drevni Onogošt čistim, na budućnost Tvrđave mislim"

Povodom Zelene nedjelje, koja počinje danas i traje do 5. juna, ozvaničen je početak višednevne volonterske akcije "Drevni Onogošt čistim, na budućnost Tvrđave mislim"

Akcijom NVO ProFuturo na čelu sa Petrom Šundićem, počinje pripremu 15. izdanja Bedem festa "Zelena muzika, zelena Tvrđava, zeleni Bedem fest". 

Akcija je počela muzičkim dočekom putnika voza iz Podgorice, na nikšićkoj Željezničkoj stanici, koji je pripremio vojni Orkestar Crne Gore, nakon čega je uslijedio defile orkestra do gradskog Trga slobode u Nikšiću, a potom i uređivanje i čišćenje sezonskog rastinja, trnja, korova duž čitave dužine i širine unutar i izvan zidina Bedema i šetne staze u kojoj učestvuju pripadnici Vojske Crne Gore, građani i organizacioni tim Bedem festa. 

image

Drevni Onogošt čistim, na budućnost Tvrđave mislim"

- ŽELJKO ŠAPURIć

- Želimo da pokažemo društvenu odgovornost i ono što je ovogodišnji koncept festivala  "Zelena muzika, zelena Tvrđava, zeleni Bedem fest". Kampanja je počela vojnim defileom od Željezničke stanice do gradskog trga a paralelno sa tim i čišćenje Bedema - kazao je Šundić. 

Marina Perazić, Vudu Popaj, Nele Karajlić stižu an Bedem

Šundić otkriva da će ove godine na sceni Bedem festa nastupati Denis & Denis sa Marinom Perazić, hrvatski elektro-pop sastav iz Rijeke, potom Artan Lili, muzička grupa iz Beograda, poznati reper Voodoo Popeye i bosanskohercegovački rock and roll pjevač Nele Karajlić koji je tokom ‘80-tih godina bio poznat kao pjevač grupe "Zabranjeno pušenje". 

Gdje će se ovogodišnje jubilarno 15. izdanje Bedema festa održati, još uvijek nije dogovoreno. 

- Čekamo odluke nadležnih organa u okviru finansijske podrške, jer je poznato da vraćanje Bedem festa na tvrđavu, na visini gdje mu i pripada zahtjeva i ljudske ali i finansijske kapacitete - dodaje Šundić. 

U toku je i kreiranje logo tipa i novog vizuala 15. Bedem festa, navodi Šundić, koji nosi naziv "Mladi za mir, mladi za ljubav".

- Želimo da promjenimo svakodnevne navike ponašanja građana u smislu odgovornosti kada je riječ o odnosu prema životnoj sredini i prema kulturnoj baštini, a festival je sve ove godine upravo pokazao tu odgovornost. Ovo je jedan inovativan način da pokažemo da festival kao zabava i ekološka svijest mogu koegzistirati - kazao je Šundić i poziva sve dobrovoljne građane da im se pridruže u ovoj višednevnoj akciji. 

image

Petar Šundić, Zeleni Bedem fest

- ŽELJKO ŠAPURIć

Povodom svjetskog Dana zaštite životne sredine, 5. juna, Šundić najavljuje zaokruživanje programa kampanjom "Biram voz, kul je skroz" koju su organizovali u saradnji sa nikšićkom Željezničkom stanicom, kada će muzičari svirati u vozu na putu do Podgorice i nazad. 

Partneri ove višednevne akcije su Opština Nikšić, Ministarstvo Vojske Crne Gore, Ministarstvo odbrane, Željeznica Crne Gore, Agencija za zaštitu životne sredine, Pivara Trebjesa, Turistička Organizacija (TO) Nikšić, Fondacija "Petrović Njegoš" i Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Opštine Nikšić.

Akcijama pošumljavanja: Posađeno 30.000 sadnica u Plužinama, Nikšiću i Kolašinu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 03:45