Spomenik Aleksandru Nevskom u Nikšiću / - Ž.Š.
21/10/2024 u 07:03 h
Ljiljana ČelebićLjiljana Čelebić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Nikšiću počeo sa radom Kulturni centar "Sveti Aleksandar Nevski": Duhovne, istoriјske i književne tribine

U Nikšiću јe sa radom počeo Kulturni centar (KC) "Sveti Aleksandar Nevski", koјi se nalazi u centru grada, u okviru Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori. Inače, spomenik ovog ruskog svetitelja i duhovnika dominira prostorom ispred Eparhijskog dvora na Trgu vojvode Šaka Petrovića u Nikšiću.

Predsjednik NVU Velimir – Lule Kasalica kaže da je ideja nastala nedavno u okviru Matice srpske –Društva članova u Crnoj Gori, nakon njegovog osmogodišnjeg rada i dogovornog prekida sa Društvom rusko-crnogorskog prijateljstva "Sveti Georgije".

– Odmah sam stupio u akciju i oko sebe okupio drage ljude, kumove, Dragana Blečića, Zorana Draškovića, Duška Bojkovića... i dogovorili smo se da napravimo nevladino udruženje (NVU) koje će da nosi ime ruskog svetitelja. Sveti Aleksandar Nevski je jedan od najznačaјnijih Rusa u istoriji Rusije, ne samo što je bio veliki vojskovođa već svetitelj i duhovnik – kaže Kasalica i dodaje de je bilo i drugih predloga za naziv kulturnog centra, ali se njemu ovaj ipak učinio odgovarajućim.

– Naša programska politika se neće mijenjati u odnosu na ono što smo radili u Društvu rusko-crnogorskog prijateljstva "Sveti Georgije". Imaćemo duhovne, istorijske i književne tribine. Ako znamo da četiri bitna činioca kulture čine kuluturu jednog naroda, to su umjetnost, književnost, jezik i religija, uz naravno tradiciju, bićemo na putu očuvanja ćiriličnog pisma, duhovnih, književnih i istorijskih vrijednosti. U planu je da formiramo umjetnički savjet kulturnog centra, koji će činiti prof. dr Jelica Stojanović, prof. dr Drago Perović, prof. dr Dušan Krcunović, prof. dr Vesna Vukićević, profesor Janko Jelić, Marija Jelić i prof. Radinko Krulanović – kaže Kasalica i dodaјe da će kulturni centar imati još jednu bitnu aktivnost, a to je humanitarni rad, koji će u potpunosti biti okrenut narodu na Kosovu i Metohiji.

Doprinos јačanju veza Crne Gore i Rusije

Kasalica ističe da KC "Sv. Aleksandar Nevski" namjerava da pojača saradnju sa Ambasadom Rusije u Crnoj Gori i sa Ruskim domom u Beogradu.

– Nedavno je u Nikšiću boravio Pavel Bušujev, predstavnik Ruskog doma u Beogradu. Imamo sve preduslove da naš kulturni centar bude uzorna organizaciјa koja će dopriniјeti jačanju veza Crne Gore i Rusije. Žao mi јe što je prestao sa radom Ruski centar pri Filozofskom fakultetu u Nikšiću iz razloga što profesorica Vesna Vukićević više nije angažovana u ovoj ustanovi. Moram pomenuti i momke iz NVO "Pandurica" koji organizuju manifestaciju Dani Romanovih u Nikšiću. Ta manifestacija podignuta je na izuzetan nivo, koju region prepoznaje kao veliko kulturno ostvarenje – navodi Kasalica.

– Kulturni centar "Sveti Aleksandar Nevski" ima sve preduslove da postane jedna uzorna kulturna organizacija koja će doprinijeti da se još više obogati nikšićka kulturna scena – ističe Kasalica.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 07:04