ОШ „Вукајло Кукаљ” у Шекулару из године у годину похађа мање ђака / -Фејсбук страница школе
19/03/2022 u 06:39 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У пет беранских сеоских школа свега 296 ученика

У Основној школи „Вукајло Кукаљ” у Шекулару прије пет деценија наставу је похађало близу 400 ученика, а прошле године свега 35

Обећања да ће се преко развојних пројеката и валоризације природних ресурса подићи наталитет на већи ниво и зауставити миграција становништва на сјеверу Црне Горе остала су само мртво слово на папиру. На то најбоље указује информација о стању у предшколском, основношколском и средњем образовању у општини Беране, на основу које се да закључити да је број ученика на сеоском подручју десеткован у односу на нека минула времена. Општа оцјена мјештана беранских села је да су недостатак развојне стратегије, небрига о младима и маћехински однос државе према сјеверу Црне Горе један од главних узрочника што је дошло до десетковања броја ученика у образовним установама на рурарном подручју.

-Статистика указује да је миграција становништва посебно изражена последњих година и да у селима обитавају углавном старачка домаћинства. То значи да држава и друштво у цјелини нијесу предузимали ништа у правцу отварања радних мјеста и унапређивања услова за живот. Зато је данас тужно погледати наше сеоске школе којима пријети потпуно затварање – наглашава Благоје Шарић, пензионисан професор из села Шекулар.

Ништа од обећаног универзитетског центра

Обећања да ће Беране, изградњом модерног објеката Дома ученика и студената, постати универзитетски центар на сјевреу Црне Горе такође су остала мртво слово на папиру. Данас у Беранама постоји само Висока медицинска школа, док су минулих година укинути Факултет за саобрајај и комуникације, Одсјек студија енглеског језика, Одсјек учитељског факултета, као и одсјек Студија примијењених рачуенара. Није дошло ни до отварања Факултет за биофарминг иако је то годинама најављивано.

-Нажалост, Универзитетски центар у Беранама није заживио јер држава није показала довољно разумијевања према овом питању, што је додатно утицало да се млади људи исељавају из наше општине – наводе из локалне управе.

Слично мишљење износи и предсједник Мјесне заједнице Калудра Мићо Ралевић подсјећајучи да је школа у том мјесту због недостака ђака затворена.

- Нагли одлив становништва из Калудре најбоље илуструје податак да је прије неколико година стављен кључ у врата четвороразредне основне школе, која је је 1972. године бројала 105 ђака. То сдвједочи да су дошли тешки дани за сва наша села и да је куцнуо последњи час за њихово спасавање – истиче Ралевић.

Подаци говоре да је током прошле школске године наставу у пет сеоских школа у беранској општини похађало 296 ученика, док је тај број прије неколико деценија био десет пута већи.Основна школа на Полици са четири подручна одјељена прошле године бројала је свега 97 ученика, а школа у Доњој Ржаници 100 ђака. Школу у Штитарима, која обухвата неколико села, похађало је 35 ученика, док је школа у Лубницама у девет разреда уписала 29 ђака. Занимљиво је да је у Основној школи "Вукајло Кукаљ" у Шекулару прије пет деценија наставу похађало близу 400 ученика, а прошле године свега 35. У ових пет сеоских школа прошле године наставу је похађало само 28 првака.

Број ученика се из године у годину смањује и у градским школама. Тако је минуле године у три градске школе са свим подручним одјељењима који се налазе на рурарном подручју уписанио 2.500 ђака, од чега 257 првака.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 15:00