Medvjed zaklao jarca i kozu u selu Prigradina / - ŽELJKO ŠAPURIć
28/08/2024 u 16:28 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U selu Prigradina kod Velimlja medvjed zaklao jarca i kozu

Juče je selu Prigradina nadomak Velimlja medvjed usmrtio jarca i kozu, lakše ranio i jednu kravu u vlasništvu Jelice Matović.

 Ovo je česta pojava u skoro svim selima Banjana i Oputne Rudine. Domaćica Jelica Matović ne može da vjeruje šta joj se desilo i da je ostala bez, kako kaže, svojih ljubimaca. Na mjestu gdje je medvjed zaklao jarca i kozu, koje je odmah pojeo, ostali su samo tragovi krvi, iznutrice i malo skeleta.

image

Medvjed zaklao jarca i kozu u selu Prigradina

- ŽELJKO ŠAPURIć

- Bila sam u Petrovićima, a kad sam se prije mraka vratila kući začudila sam se zašto jarac i koza nijesu ispred kuće. Ušla sam u štalu i zatekla preplašeno njihovo troje jaradi. Otišla sam do bašte koja se nalazi u neposrednoj blizini kuće i zatekla stravičan prizor. Bašta je bila potpuno razorena i razorana od velike borbe vjerovatno više medvjeda sa govedima jarcom i kozom. Vjerujem da sam bila kući da bi i mene napao medvjed. Sve se to desilo u sred bijela dana. Kozu je pojeo u blizini naše vode gdje dolazim svakodnevno više puta, a jarca u blizini tog mjesta, gdje sam pronašla samo malo skeleta. Kada sam po bašti vidjela mnogo šapa, po svemu sudeći bilo je više medvjeda - rekla je za DAN Jelica Matović i dodala da se njena kuća nalazi na samštini.

Nikšić: Medvjed zaklao tri krave

Prva kuća koja je stalno naseljena je domaćina Momčila Erakovića, ali koja je udaljena oko dva kilometra od kuće i imanja Jelice Matović. Kuća Mirka Erakovića, koji kada je medvjed napao stoku nije bio kući,  takođe je dosta udaljena od kuće Matovića

Momčilo Eraković kaže da medvjedi često „špartaju“ ovim krajevima, ali do ovoga slučaja ništa nijesu dirali.

- Držim dosta goveda i teladi, zato vjerujem kada medvjed negdje ostrvi (ubije) domaću životinju, uvijek se vraća na to mjesto. Ako medvjed napadne ja ću morati braniti i sebe i moju stoku. Nijesam lovac i nikad ne ubijam divljač, ali kada krupna divljač ugrožava sve oko sebe onda ga treba eliminisat. Ako sretenem medvjeda, a ne bih volio, ja ću se morati obračunati sa njim, jer se moram braniti. Mnoge NVO više štite životinje nego nas ljude - rekao je za DAN Eraković i dodao da je šteta, koju je medvjed napravio Jelici Matović oko 500 eura.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 00:44