Групе туриста у Котору, петак, 4. март / -Б.М.
07/03/2022 u 06:39 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ратни сукоби условиће пад броја гостију: У ТО Котор шансу за спас сезоне виде у западноевропскoм тржишту

Уколико се ратни сукоби заврше у неком кратком року, можемо очекивати да ћемо туристичку сезону имати барем на неком задовољавајућем нивоу. Уколико до тога не дође, онда се можемо спремити за још једну врло лошу сезону, прогнозира Јован Ристић

Ратни сукоби у Украјини негативно ће се одразити на туристичку предсезону, те се у Котору може очекивати пад броја украјинских гостију који су лани били други по бројности, оцјењују у Туристичкој организацији (ТО) Котор.

Директор ТО Котор Јован Ристић истиче да су прије почетка сукоба у Украјини најаве биле оптимистичне. Из хотела који раде у предсезони имали су информације да је у мају попуњеност скоро 90 одсто, у априлу нешто мање од тога, а потврђена је и најава долазака 250 бродова, при чему су либерализовани услови боравка путника и њиховог кретања по граду.

image

Јован Ристић

-Б.М.

– Тако да смо имали разлога за оптимизам. Међутим, тренутна ситуација у Украјини ће се сигурно одразити веома негативно. Свједоци смо да смо, не толико претходне, али у годинама које су биле оне најбоље, имали готово 40 до 45 посто туриста, овисно о граду, који су били из првенствено Украјине, Русије и Бјелорусије. Прошле године у Котору су гости из Украјине чинили од 12 до 15 процената и били други по бројности. Први су били српски гости који су замијенили у проценту руске. За очекивати је да то сада неће бити у том нивоу. Чак можда можемо очекивати и талас избјеглица из Украјине, не класичних, јер смо ми поприлично далеко од тих дешавања, али оних који имају своје станове и куће или од својих пријатеља, које ће користити за боравак овдје док се не смири ситуација, а вјерујем да ће и многи из Русије на тај начин доћи, саопштио је Ристић за "Дан".

У граду тренутно 529 гостију

Према подацима ТО, у Котору тренутно одмара укупно 529 гостију, од којих 498 у приватном смјештају, 31 у хотелима, што је 69 одсто више у односу на исти период лани када их је било 313.

Када су у питању хотели, Јован Ристић каже да је компанија која газдује локацијом старог "Фјорда" изразила жељу да почне са изградњом на том простору, те да је у фази прикупљања потребне документације. Нема информацију због чега се на локацији бившег УРЦ касни са почетком припремних радова за градњу хотела високе категорије.

– Оно што је битно за Рисан, дио општине који је деценијама био у запећку, јесте да приватна комапнија која газдује бившом "Теутом" увелико ради на изградњи новог хотела. Одмакло се и са изградњом туристичког насеља Рисан беј, а имамо најаве да ће Дом културе у Рисну бити на новом тендеру, рекао је Ристић.

Напомиње да ресорно министарство управо тражи модус за ослобађање од плаћања боравишне таксе за госте из Украјине и Русије, као и за помоћ у смјештају, уколико то некоме буде било потребно, јер је једнима угрожен стандард због ратних дешавања, а другима су блокирани рачуни. Тражи, такође, и начин како да им законски обезбиједити могућност останка у Црној Гори и након периода дужине боравка који у овом тренутку предвиђа закон.

– Сви се надамо да ће сукоби трајати што краће, да ће жртава бити што мање и да ће последице свега тога бити што мање. И уколико се све то заврши у неком кратком року, можемо очекивати да ће се ситуација некако стабилизовати и да ћемо туристичку сезону имати барем на неком задовољавајућем нивоу. Уколико до тога не дође, онда се можемо спремити за још једну врло лошу сезону – прогнозира Ристић и додаје да је которска ТО на срећу радила маркетиншке кампање и ка западноевропским тржиштима и ширила број тих тржишта, па су у претходном периоду покрили британско, франсцуско односно франкофоно тржиште и дијелом њемачко. У плану је, најављује, посјета сајму у Прагу (остали отказани или одложени), те учешће на сајму у Загребу од 8. до 10. априла гдје ће три града, Котор, Тиват и Херцег Нови, по први пут наступити као ТО Бока.

– Чекамо да то можемо формализовати. Неће то бити нова радна организација, него удружење туристичких организација Боке. У овом случају ћемо наступити као три града – Црна Гора – Бока которска, тако да ће то бити врло интересантно за тржиште Хрватске. Пробаћемо, у сарадњи са Ер Монтенегром који током љета покреће директну линију за Праг, а биће и за двије или три дестинације у Скандинавији, да маркетиншки покријемо и Скандинавију, доласком њихових медија и тур оператора и пробамо да се окренемо тржиштима која нам претходне двије године нису била доступна из познатих разлога, закључује Ристић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 14:19