Фото: М.Н.
13/07/2021 u 16:33 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Затону почели 14 ,,Мајски сусрети Затион-Лозна 2021‘‘

Иако су „Мајски сусрети‘‘ прије свега препознатљиви као један од већих спортских догађаја, организатори ове манифестације, НВО “21. мај Затон” и НВО “Одговор“ из Подгорице, ове године удахнули су јој културну ноту

Проглашањем најбољих на првом Међународном фестивалу кратке књижевне форме, као и промоцијом часописа „Затон“ и књиге Гордана Чамапра, синоћ су у Затону код Бијелог Поља почели традиционални „Мајски сусрети Затон-Лозна 2021“. Сусрети су требало да буду одржани у мају, али су због епидемиоолошких разлога отказани.

Иако су „Мајски сусрети'' прије свега препознатљиви као један од већих спортских догађаја, организатори ове манифестације, НВО “21. мај Затон” и НВО “Одговор“ из Подгорице, ове године удахнули су јој културну ноту.

-Жељели смо да овом, прије свега спортском догађају, дамо једну културну ноту. Мислим да смо у томе успјели, организовањем  првог Међународног фестивала кратке књижевне форме, промоцијом другог броја новине „Затон“, као и представљањем књиге затонског књижевника Гордана К. Чампара,  али и изложбом академског сликара Пера Никчевића. Ово је оно што је Затону и нашој манифестацији било потребно- казао је Иван Бојовић из НВО “21. мај Затон”.

Оснивач Међународног фестивала кратке књижевне форме, Гордан Чампар, казао је да је посебно срећан што су „Мајски сусрети“ изњедрили овако значајан фестивал, на чији је конкурс пристигло више  од 600 радова и то у три категорије  -  поезија, проза и афоризми.

-Стручни жири је одабрао оне најбоље у свим категоријама, али нажалост, они нијесу могли присуствовати проглашењу, што је и разумљиво због епидемијске ситуације. Награде ће им свакако бити уручене накнадно- казао је Чампар и честитао им на оствареном успјеху.

НАГРАЂЕНИ...

У категорији  кратка прича прво мјесто освојио је Александар Петровић из Ниша за причу „Шкољка“, друго мјесто Абид Јарић из Зенице, за причу „Горки укус крајолика“, док је треће мјесто припало  Бојану Брукнеру из Београда, за причу „Орао и балегар“.Амини Булић из Сарајева припала је прва награда, за пјесму „Одлазак барбара“, Бранки Попић из Градишка друга, за пјесму „Затомљени крик“, док је у конкуренцији за поезију, треће мјесто освојила Весна Радовић из Херцег Новог  - бесједа Ђурђа Црнојевића.У категорији афоризама најбољи је био Миленко Миро Шарац из Пљевља, друго мјесто освојио је Борислав Батин из Београда, а треће Витомир Ћурчин из Зрењанина.

Данас су у Затону почео централни дио програма манифестације „Мајски сусрети Затон – Лозна 2021“, а након што су делегације НВО „21. мај Затон“ и борачких организација положиле вијенце на Споменик палим борцима, отпочеле су и спортске активности.

image

Фото: М.Н.

-Почео је најбољи дводневни турнир у футсалу у Црној Гори, пријавило се 28 екипа из наше државе, али и региона. Присутни су  сви мајстори петопарца из наше државе и окружења па ће  публика имати прилику да ужива у њиховим сјајним бравурама-казао је Дражен Бубања из НВО „21. мај Затон“.

Сусрети су почели доласком чланова Мото клуба ,,Соколови'' из Берана, да би након тога уручене плакете заслужнима. То су Тања Дангубић, новинарка Радија Бијело Поље, Служба заштите и спашавања Бијело Поље, и постхумно Драгољуб Дуле Поповић и Миомир Гаче Гачевић. Отворио је Сусрете некадашњи боксерски шампион Ратко Драшковић из Никшића, који ускоро даје бубрег за суграђанку Радмилу Раичевић. Изведен је и програм у којем су учествовали пјевачи Велсан Зуловић, Слађан и Александар Дангубић, и КУД Тексттилац.

image

Фото: М.Н.

Књижевност у школи

Удворишту ОШ „Браћа Рибар“ представљена је и збирка кратких прича Гордана К. Чампара „Мјесец у маслачку“, о којој су, поред аутора, говорили и проф. др Драшко Дошљак, као и умјетник Перо Никчевић, који је илустровао приче из ове збирке.Такође, у оквиру умјетничког програма промовисан је и други број новине „Затон“, а уредник Гордан Чампар је казао да је увјерен да ће овај затонски лист наставити да „живи“.

Раније данас, шаховски велемајстор Никола Ђукић из Подгорице одиграо је симултанку са заинтересованим шахистима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:41