Panorama Bara / - FOTO: DRAGAN STOJANOVIĆ
23/11/2023 u 09:53 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Udruženje građana „Šestani“ pokrenuli inicijativu o bratimljenju gradova Bara i Zadra

Kao osnov za pokretanje ove inicijative ukazano je na istorijski događaj u kojem je iz okoline srednjovjekovnog Bara tokom perioda od 1726. do 1733. godine sprovedena jedna od najvećih migracija sa prostora Crne Gore

Udruženje građana „Šestani“ uputilo je predsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću zahtjev za pokretanje inicijative o bratimljenju gradova Bara i Zadra. Sa ovom inicijativom upoznati su svi odbornici i predsjednik Skupštine Bara Branislav Nenezić. U zahtjevu je istaknuto da bi se ustanovljenjem sporazuma o saradnji između našeg Bara i Zadra, kao jednog od administrativnih centara Republike Hrvatske, ostvarile značajne bilateralne aktivnosti iz domena privrede, nauke, obrazovanja, kulture, sporta i rada sa mladima.

U ime Udruženja građana „Šestani“ Neđeljko Necko Đurović navodi da „bratimljenje između dvije srednjovjekovne metropole ima svoje snažno istorijsko utemeljenje, dok bi ono za današnje prilike predstavljalo produbljivanje odnosa između Bar i Zadra i imalo za cilj jačanje regionalne saradnje i evropskih integracija”.

– Kao osnov za pokretanje ove inicijative ukazano je na istorijski događaj u kojem je iz okoline srednjovjekovnog Bara, tačnije sa prostora današnjih Šestana, Zubaca, Spiča, Šušnja, Mrkojevića, pa čak i sa područja Paštrovića, Malesije, okoline Skadra, Boke i Riječke nahije, tokom perioda od 1726. do 1733. godine (u nekim izvorima imamo podatke i o kasnijim migracijama poput one iz 1737. godine) sprovedena jedna od najvećih migracija sa prostora Crne Gore! Naseljavanjem od preko 500 osoba u okolini tadanašnjeg Zadra upravljao je zadarski nadbiskup Vicko Zare Zmajević, koji je prethodno i sam upravljao barskom dijacezom nakon obavljene kanonske vizitacije na prostoru Balkana pod tadašnjom osmanlijskom upravom – navodi se u zahtjevu.

U zahtjevu je ukazano i da savremena saradnja modernih gradova na jadranskoj obali ima svoju višestrukost i da je među njima najznačajnija ona saradnja kojom se implementira strategija Evropske Unije za Jadransko–jonski makroregion. Navedeno je da se primjenom ove strategije podstiče se tzv. „plavi rast“, odnosno razvoj pomorske ekonomije, kao i snaženje saobraćajnih i energetskih veza uz poštovanje principa o zaštiti životne sredine i održivog razvoja turizma. Za ovaj novi oblik saradnje među regionima, odnosno primorskim gradovima u Evropi, naznačeno je pruža veću mogućnost korišćenja sredstava iz EU fondova, ali i nudi mogućnost stvaranja jakih partnerstava u narednom programskom periodu Evropske unije.

 – Ostvarivanjem dugotrajnog i planskog partnerstva između Bara i Zadra bio bi ostvaren ne samo nastavak snaženja odnosa i razumijevanja među građanima Crne Gore i Hrvatske, već da bi se njime doprinijelo i poboljšanju svih vidova saradnje između ovih država. U inicijivi je istaknut i stav da bi bratimljenje između Bara i Zadra predstavljalo snažnu regionalnu inicijativu i da bi se njome znatno doprinijelo integrativnom procesu Crne Gore u EU – kaže Đurović.

Kao primjeri dobre dosadašnje saradnje između ovih gradova u zahtjevu su opisane brojne aktivnosti barskih maslinara, sportska nadmetanja, među kojima su najznačajnija ona koja se odnose na KK Mornar Barsko zlato, zatim brojna poslovna partnerstva, kao i veoma značajna naučnoistraživačka saradnja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:12