/ - FOTO: žELJKO šAPURIć
06/09/2024 u 11:38 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nikšić: Uginula grla premještena na drugu lokaciju, sumnja se da je stoka zaražena na još nekoliko farmi

Četrdeset pet oboljelih grla stoke od kju groznice, koja su eutanazirana i bila zakopana na lokaciji Bunići u Župi nikšićkoj, sinoć su uklonjena i premještena na drugu lokaciju koja odgovara kriterijumima Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Sva zakopana grla bila su sa farme u Nikšiću, kažu iz Uprave i sumnjaju da je u gradu pod Trebjesom kju groznicom zaraženo još stoke na nekoliko farmi. Nadležne službe, odmah po prijavi farmera reaguju i vrše analize. Trenutno se rade laboratorijski nalazi na farmama četiri-pet domaćinstava iz uzoraka iz krvi, mlijeka i lučevina.

Vladimir Đaković direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, kaže da su preduzete sve mjere u cilju suzbijanja kju groznice.

Đaković za "Dan": Od kju groznice uginulo 100 grla, usmrćeno 60

- Sva grla za koja se posumnjalo i koja su u nalazu krvi pokazala da imaju antitijela na kju groznicu, izoluju se od ostalih grla koja su zdrava kako se bolest ne bi širila na farmi. Ta grla isključuju se iz proizvodnje mlijeka, odnosno mlijeko takvih grla se ne predaje mljekarama - istakao je Đaković i dodao daće se vlasnicima eutanaziranih i uginulih grla nadomjestiti šteta.

image
- FOTO: žELJKO šAPURIć

- Procjena šteta je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede odnosno Savjetodavne službe. Oni su već bili na terenu i budući da su to rasna grla, a ima i teladi, procjena štete po grlu kreće se od 2.000 do 3.000 eura. Šteta za svih 45 eutanaziranih i uginulih grla farmerima će biti vrlo brzo nadoknađena - istakao je Đaković.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 13:00