VLADIMIR ĐAKOVIĆ / FOTO: D.J.
06/09/2024 u 07:17 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Đaković za "Dan": Od kju groznice uginulo 100 grla, usmrćeno 60

Do sada je na teritoriji Crne Gore od kju groznice, potencijalno oboljelo oko 100 grla, a za blizu 60 je donijeta naredba o eutanaziji – neškodljivom uklanjanju, što je realizovano, kazao je za "Dan" Vladimir Đaković, direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Naglasio je da do sada nije registrovan nijedan slučaj zaraze kod čovjeka i da je najozbiljnija situacija na teritoriji opština Danilovgrad i Nikšić. 

U Župi nikšićkoj trajno zakopano preko 50 uginulih krava, krivične prijave protiv izvršilaca

– Situacija se prati. Danas je održan sastanak sa predstavnicima stočara i ministrom, da se pronađe mehanizam kako da im se pomogne u saniranju ekonomskih posledica. Naredbu o suzbijanju kju groznice donijeli smo prije nekih petnaestak dana. Najozbiljnija je situacija na teritoriji opština Danilovgrad i Nikšić – rekao je juče Đaković za "Dan".

Iskopaće zaražene krave i prebaciti ih na drugu lokaciju
 

Opština Nikšić naredila je da se uginule zaražene krave koje su zakopane u Župi nikšićkoj uklone sa te lokacije i da se nađe druga adekvatna lokacija, saopštio je predsjednik lokalne samouprave i poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Kovačević. Nakon što je poslanica Demokratske partije socijalista Sonja Milatović tokom skupštinskog zasjedanja kazala da je lokalno komunalno preduzeće u Župi zakopalo 50 krava zaraženih kju groznicom i zatražila da se utvrdi odgovornost za incident zbog kojeg mještani strahuju za svoje zdravlje, Kovačević je rekao da su lokalne službe reagovale neadekvatno i da će to biti ispravljeno.

– Čim su nas obavijestili o tome, naredili smo da se uklone sa te pozicije i da se odredi druga adekvatna lokacija – saopštio je Kovačević.

On je rekao da je u pitanju nesporazum i da su, zbog hitnosti situacije, stari radnici Komunalnog upotrijebili prakse iz prošlosti koje nisu bile dobre.

– Mi smo reagovali i ispravili našu grešku, a ispitaćemo i vidjeti ko je i kako tamo u prošlosti odlagao isti taj otpad – istakao je Kovačević.

Upitan kako se određuje lokacija gdje će uginule životinje biti zakopane, objasnio je da je do izgradnje postrojenja za upravljanje nuspojavama životinjskog porijekla svaka lokalna uprava obavezna da po njihovom upitu obezbijedi lokaciju za zakopavanje zaraženih životinja.

image

ilustracija

-UNSPLASH, ILUSTRACIJA, POLJOPRIVREDA, KRAVE

– Kju groznica ne spada u naročito opasne zarazne bolesti iako je zoonozna i može se prenijeti na ljude. Ukopavanja se sprovode po važećim propisima, na lokaciji koja je suva, gdje nema mogućnosti prolaženja podzemnih voda itd. Svaka lokalna uprava dobila je instrukcije od nas koje uslove ta lokacija mora da ispunjava, iskopava se jama od tri metra, dezinfikuje se gornja površina životinja, poslije se zatrpava da priroda odradi svoj posao – pojasnio je Đaković.

Krivične prijave zbog krava zakopanih u Župi

Bez obavještenja i dozvole Savjeta Mjesne zajednice, juče je u mjestu Bunići, u Župi nikšićkoj, pored puta za selo Oblatno i Zagrad, na samo 100 metara od jezera Liverovići, zakopano preko 50 krava zaraženih kju groznicom, koje su uginule na nekim od farma u Nikšiću i Danilovgradu. Nakon prijetnje mještana Župe da će uginulu stoku sami iskopati i dopremiti ispred zgrade Opštine Nikšić, iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj saopštili su da će danas ukloniti uginulu stoku koja je juče po podne zakopana na području Župe nikšićke. Direktor NVO "Župa u srcu" Jovo Radulović podnio je krivične prijave protiv svih učesnika, kako kaže, tajne akcije zakopavanja uginule stoke u Župi nikšićkoj.
Zbog zakopavanja uginule stoke zaražene kju groznicom reagovao je i Ivan Đurović, direktor NVO "Zagrad Montenegro", koji je saopštio da je na samo 100 metara od Liverovićkog jezera, bez obavještavanja mjesne zajednice Župa i mještana, zakopano preko 50 zaraženih krava koje su uginule na nekim od farmi u Nikšiću ili Danilovgradu.
Ž.Š.

On je istakao da kju groznica zasad nije registrovana kod ljudi, a da su poslednjih dana dobijali oprečne informacije od farmera da na domaćinstvu gdje se zaraza pojavila neka lica još nisu obiđena.

– Međutim, naš inspektor je odmah po utvrđivanju zaraze kontaktirao sa Institutom za javno zdravlje, ta informacija nije provjerena. Jedan farmer mi je lično rekao da su kod njih dolazili laboranti IJZ, da su uzeti brisevi i da su svi negativni. Testirani su svi naši veterinari koji su bili u kontaktu sa životinjama jer oni najčešće obolijevaju od kju groznice – kazao je Đaković.

On je dodao da će tokom dana sa Institutom za javno zdravlje provjeriti da li su dobili obavještenja o svim domaćinstvima na čijim je imanjima registrovana kju groznica i da li su testirali sve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 16:24