/ - FOTO: M.N.
11/04/2023 u 14:48 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ugroženi magistrala i rijeka Lim

Iz bjelopoljske NVO ,,euromost‘‘ upozoravaju na opsanos deponije u dobrakovu

Nevladina organizacija,,Euromost" danas je pozvala nadležne institucije, da pod hitno zatvore odlagalište otpada Opštine Bijelo Polje koje se nalazi u mjestu Dobrakovo na samoj granici sa Srbijom, jer ugrožava živote svih koji prolaze magistralom, kao i rijeku Lim i njeno obrušavanje može dovesti do nesagledivih posljedica.Na snimcima i fotografijama koje je uradila NVO,,Euromost" se jasno vidi, da čitavo odlagalište visi i nad magistralom i rijekom.

- Sama magistrala potonula je od prevelikog tereta odlagališta, koji sa naslonio na nju i dsamo je pitanje dana, kada će se čitavo odlagalište sručiti na magistralu i u rijeku Lim, naveli su iz ove organizacije.

Takođe, su ugroženi i životi zaposlenih u Komunalnom preduzeću Lim, koji obavljaju poslove na odlagalištu, a što se i vidi na snimcima i fotografijama.

-Isti ti zaposleni iz ovog preduzeća su nam neposredno sve potvrdili. Kažu da rade u opasnim uslovima, a da je to tako ispričali primjer da se jedna stijena i obrušila na njih ali da je srećom sve prošlo bez težih posljedica. Kažu da rade u rizičnim uslovima ispod samog brda i stijene.I da pod hitno nešto treba uraditi da se spriječe eventualne teže posledice-istakli su u Euromostu.

Zato je NVO,,Euromost" kako su saopštilijuče zatražili da reaguje i Inspekcija rada,,,da izađu na teren i ustanove u kakvim uslovima rade zaposeni u ovom preduzeću i da li se krši Zakon o radu i da li su ugroženi životi zaposlenih''.

-U slučaju da nadležni ne zatvore ovo odlagalište, svaki incident koji se desi, za njega će biti odgovorni, pored preduzeća,,Komunalno Lim'' i odgovorni u Opštini Bijelo Polje-zaključuju u,,Euromostu''.

U ime,,Lima'' jedan od rukovodiolaca Senad Pačariz kategorično kaže da deponija nema nikakve veze sa magistralnim putem koji je u problemu.

-To su, kako je i ranije kazano uradile podzemne vode a ne naša deponija. Da je to tako, dokaz je žićana ograda koja dijeli prostor deponije od magistrale koja se nije godinama pomjerila ni za milimetara-kaže Pačariz, dodajući da se na njo9j sve radi po propisima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 00:50