Са преса Бирам Црну Гору / - фото: Д.С.
29/06/2021 u 10:53 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Умјесто да нас дијелите - донесите нови закон о легализацији

Недостатак локалних планских докумената или њихова лоша разрада на терену, уз неодговоран и неажуран рад надлежних инспекцијских служби допринио је експанзији бесправне градње на цијелом подручју наше општине и Црне Горе, казао је Новаковић

Већ шест мјесеци је прошло од када је локални парламент одбио високе цијене легализације у Бару, а да се ништа ново по том питању није десило. Наиме, 22. децембра 2020. на 22. сједници СО Бар, предлог изузетно високих цијена легализације бесправних објеката је повучен са дневног реда Скупштине, саопштено је данас из прес службе Бирам Црну Гору (БЦГ).

- Након тога, у складу са Законом о планирању простора и изградњи објеката, пошто је о овоме и формално обавијештена, Влада Црне Горе је била дужна донијети одговарајућу одлуку у року од 90 дана. Протекло је и двапут толико времена, али Влада своју законску обавезу није испунила, нити је најавила њено испуњење. Оно што у овом тренутку знамо је да се конфузан, замршен и у многим дјеловима непримјењив закон мора укинути, односно замијенити новим. Такве најаве постоје, али је временски период реализације прилично упитан - навели су из БЦГ.

Радомир Новаковић Цакан, предсједник Бирам Црну Гору, као иницијатор теме легализације каже да је грађанима због непостојања или неадекватне планске документације, у највећем дијелу, ускраћена могућност да оно што су годинама стварали сада могу адекватно да користе или, у крајњем, уновче.

- Неком је у годинама које су за нама одговарало овакво стање, гдје је недостатак локалних планских докумената или њихова лоша разрада на терену, уз неодговоран и неажуран рад надлежних инспекцијских служби, допринио експанзији бесправне градње на цијелом подручју наше Општине и Црне Горе.

Кад је већ тако, било би коректно и оправдано грађанима, чији бесправни објекти испуњавају услове за легализацију, омогућити да исте озаконе по приступачним цијенама, онима које неће довести у питање њихову, пандемијом ионако нарушену, егзистенцију - наводи Новаковић

Истиче да су предложили ниже цијене легализације, чак и представили модел обрачуна истих, уз узимање у обзир трошкова које су грађани сами сносили приликом изградње недостајуће комуналне инфраструктуре, али изгледа да властима ова тема није толико интересантна као тема подјела грађана Црне Горе на ове или оне.

- Да се разумијемо, не би овдје ни општина остала ускраћена за одређена средства, већ би се буџет у наредним годинама засигурно увећавао кроз изворне приходе локалне самоуправе тј. наплату пореза на имовину - додаје Новаковић.

Укупно узев, систем таксирања и брзе легализације би свима донио немјерљиву корист.

- Посљедњи је тренутак да и у нашој држави до краја заживи принцип владавине права, да се једном за свагда престане са праксом изградње објеката без техничке документације и потребних дозвола, али уз то морамо обезбиједити да грађани нормално живе и да не зависе од самовоље политичара, већ од свог рада - закључује се у саопштењу БЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:00