МИРКО СТАНИЋ / -МИРКО СТАНИЋ
02/06/2022 u 14:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Станић: Црна Гора што прије да добије закон који омогућава легалну примјену уља канабиса

Тиме ће се, напомиње он, омогућити пацијентима да се лијече а да они не буду третирани као особе које се баве кријумчарењем

Социјалдемократска партија је најавила да ће предложити Закон о легализацији употребе уља канабиса у медицинске сврхе подстакнута примјерима бројних европских држава које су на овај начин омогућиле особама обољелим од низа тешких болести да овај лијек користе легално али у контролисаним условима, навео је шеф Медијског тима и члан Предсједништва СДП-а Мирко Станић.

 - Значајан број држава у Европи као и нашем ближем окружењу, као што су Хрватска и Сјеверна Македонија на одређени начин легализовале употребу канабиса у медицинске сврхе, те Босна и Херцеговина у којој је овакав закон у парламентарној процедури. Имајући у виду бројне позитивне ефекте примјене уља канабиса на лијечење великог броја болести, желимо да омогућимо грађанима Црне Горе да користе овај лијек у складу са процедурама и правилима које буду прописали државни органи - нагласио је он.

Станић наводи и да су увјерени да су разлози за овакву иницијативу вишетруко оправдани.

 - Прије свега, значајно ће се допринијети особама обољелих од тешких болести у њиховом лијечењу док ће се са друге стране сузбити црно тржиште на којем су, нажалост, пацијенти сада принуђени да траже лијек излазећи из граница легалности а често не добијају оно што им је неопходно већ бивају преварени - сматра Станић.

Позива све заинтересоване стране и надлежне државне институције да се укључе у израду овог документа како би Црна Гора што прије добила закон који омогућава легалну и строго контролисану примјену уља канабиса у медицинске сврхе. Тиме ће се, напомиње он, омогућити пацијентима да се лијече а да они не буду третирани као особе које се баве кријумчарењем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:28