Зоран Бошковић / -Архива
30/06/2021 u 07:45 h
Andrijana Dabanović, Nataša SpaićAndrijana Dabanović, Nataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Умјесто у пензију, Бошковић на челу СО Даниловград

Ако је то императив, поћи ћу у пензију, али то се онда не односи само на мене него и на велики број људи. Уколико се процијени да рјешење инспектора није у складу са законом, имам право жалбе и жалићу се, каже Зоран Бошковић

Предсједник Скупштине општине Даниловград Зоран Бошковић и даље обавља ту функцију иако је прије двије године навршио 67 година живота и стекао услов за одлазак у мировину. Да предсједници општина и скупштине општине морају ићи у пензију са навршених 67 година живота, почетком маја утвридо је Уставни суд одбијајући иницијативу за оцјену уставности двије одредбе члана 47 и 65 Закона о локалној самоуправи који третирају ту област, а коју је средином прошле године поднио Веселин Грбовић, некадашњи предсједник Општине Никшић. Бошковић за "Дан" објашњава да досад није добио рјешење да мора напустити функцију, истичући да ће се жалити уколико га добије. Управни инспектор Предраг Радовановић констатовао је да је Бошковић 13. јуна 2019. године испунио услов за престанак радног односа по сили закона и да је поред тога наставио с радом. Уз то обавјештење које је 17. маја достављено Општини Даниловград, Радовановић је доставио и рјешење Уставног суда.

Одбор за избор и именовање није надлежан

Предсједник Одбора за избор и именовање Радомир Шћепановић каже да није у њиховој надлежности да покрене питање разрјешења Зорана Бошковића.

- Не знам тачно када је напунио 67 година. Досад није било такве иницијативе на нашем клубу одборника, али на првој сједници одбора сигурно ће и то питање бити. То није у надлежности овог одбора, јер га не бира одбор већ Скупштина. Предсједник Скупштине се не бира на предлог одбора већ на предог партије која је освојила највише гласова. Секретар скупштине би можда могао дати прецизније информације. Он није једини, има још случајева. Је ли предсјендик скупштине могао сам да поднесе иницијативу- могао је – рекао је Шћепановић.

- Прије него што сам ушао у границу од 67 година локална самоуправа је обезбиједила од ресорног министарства мишљење по којем с обзиром на Закон о локалној самоуправи, изббору посланика и одборника не постоје сметње за вршење функције. Није ово само питање Даниловграда. Не односи се само на мене. Нијесам добио налог од управног инспектора да морам у пензију. Предсједник општине Никшић отишао је у пензију, јер му је мандат истекао. Нама истиче мандат на прољеће. Никакво рјешење за поступање од управног инпектора нијесам добио. Достављено је само мишљење Уставног суда. Инспектор није наложио да се то изврши. Ако је политика државе да се иде у пензију, то се онда не односи само на мене. Ако је то императив, поћи ћу у пензију, али то се онда односи и на велики број људи. Уколико се процијени да рјешење инспектора није у складу са законом, имам право жалбе и жалићу се – каже Бошковић.

Да ли је Општина Даниловград добила изјашњење управног инспектора, јуче нијесмо могли сазнати од предсједнице Општине Даниловград Зорице Ковачевић, јер није одговарала на телефонске позиве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:41