/ - FOTO:
22/02/2024 u 17:41 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Unaprijediti kapacitete postojećih ili novoosnovanih socijalnih preduzeća

Ivana Tomašević, ispred Biznis start-ap centra Bar i Marko Đelović, u ime Caritasa Crne Gore, predstavili su zainteresovanim građanima šta je socijalno preduzeće, na koji način se mogu prijaviti, koji su ciljevi projekta

Program podrške za razvoj održivih socijalnih preduzeća, koji sprovode Biznis start ap centar Bar i Caritas Crne Gore, predstavljen je danas u Baru. Ovo je prvi od četiri info dana koji će biti održani širom Crne Gore, sa ciljem predstavljanja projekta koji za cilj ima povećanje zapošljivosti i mogućnosti za zapošljavanje mladih, žena, niskokvalifikovane radne snage, osoba sa invaliditetom i dugotrajno nezaposlenih kroz razvoj i podršku socijalnim preduzećima i socijalnom preduzetništvu.

Ivana Tomašević, ispred Biznis start-ap centra Bar i Marko Đelović, u ime Caritasa Crne Gore, predstavili su zainteresovanim građanima šta je socijalno preduzeće, na koji način se mogu prijaviti, koji su ciljevi projekta…

- Kroz projekat planiramo da pružimo obuku za sticanje preduzetničkih vještina za 30 lica, kako bi ih podržali da pripreme biznis plan za socijalno preduzeće ili unaprijede svoje vještine iz oblasti preduzetništva. Takođe, cilj je da podržimo 10 osoba da osnuju svoje socijalno preduzeće ili se zaposle u postojećem socijalnom preduzeću. I na kraju, unaprijedimo kapacitete postojećih ili novoosnovanih socijalnih preduzeća u oblastima promocije, marketinga, umrežavanja, finansija i kupovine opreme za rad - ističe Tomašević.

U poslednjem izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori, kaže Tomašević, naglašeno je da socijalna preduzeća još nisu prepoznata kao inovativni načini za kreiranje promjena u oblasti socijalne pomoći. Ovaj projekta je, stoga, važan jer podrazumijeva podršku inicijativama koje promovišu socijalno preduzetništvo i unapređuju pristup zapošljavanju grupama koje su isključene iz tržišta rada.

Aktivnosti projekta podrazumijevaju trening iz oblasti preduzetništva, zapošljavanje kroz socijalna preduzeća, promotivne aktivnosti i na kraju finansijsku podršku u vrijednosti do 4000 za 8 socijalnih biznisa.

- Kroz projekat planiramo da pružimo obuku za sticanje preduzetničkih vještina za 30 lica, kako bi ih podržali da pripreme biznis plan za socijalno preduzeće ili unaprijede svoje vještine iz oblasti preduzetništva, podržimo 10 osoba da osnuju svoje socijalno preduzeće ili se zaposle u postojećem socijalnom preduzeću, unaprijedimo kapacitete osam postojećih ili novih socijalnih preduzeća -  kaže Tomašević ističući da je jedan od glavnih ciljeva projekta pronalaženje zaposlenja za osam osoba na period od najmanje šest mjeseci.

Projektom je predviđena i obuka na radnom mjestu, i to u trajanju od četiri mjeseca.

- Naknada po polazniku iznosiće 570 eura, a naknada za mentora će iznostiti 250 eura-  objasnila je Tomašević. Podrška socijalnim preduzećima u prosjeku iznosi 3.875 eura po preduzeću.

Marko Đelović, ispred "Caritasa" Crne Gore, istakao je da u Evropi posluje 2.8 miliona socijalnih preduzeća, u njima je zaposleno 13,6 miliona radnika, a preduzeća imaj udio od osam odsto BDP-a.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 15:02