лого УРА / - УРА
10/09/2021 u 15:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УРА Даниловград: Локална власт да пронађе алтернативно рјешење за колектор

Сматрају да је апсурдно поставити тако гиганстско постројење за Даниловград, а да у то не буду укључени велики загађивачи, већа градска насеља, Спуж или конкретно ЗИKС.

На презентацији пројекта пречишћавања отпадних вода, одржаној 7. септембра 2021. године у Даниловграду, потврђена је одавно постављена хипотеза, да је локација Ланџа неадекватна за постављање комплетног постројења. Kако велика већина грађана тако мисли, с тим ставом се одавно и слаже Грађански покрет УРА", саопштили су данас из даниловградског одбора Грађанског покрета УРА.

Из УРЕ напомињу да се, као зелена партија, залажу, на сваком кораку, за изналажење рјешења која ће Црну Гору градити као еколошку и европску државу.

Kако су казали, познато је и то да локалној самоуправи Даниловграда није важно мишљење већине, већ искључиво њихово.

- Тако је и логично да нијесмо наишли на разумијевање. Сматрамо да постоје двије алтернативне локације. Прва је да постројење буде смјештено негђе између Даниловграда и Спужа, већ познатог центра загађивања Бјелопавлићке равнице. Друга могућност је да се направи договор са СО ПГ да се користи заједнички систем постројења, а систем цијеви да буде спроведен кроз Бјелопавлиће. Тај систем, који иде у три правца: стари, нови и Мартинићки пут би требало да "покрије" велики број становника - наводе они.

Из даниловградске УРЕ сумњају да садашњи пројекат ДПС-а заиста има за циљ да буде ефективан и ефикасан за већину становништа.

-То можете просудити из чињенице да би у првим фазама његове реализације био пречишћаван отпад само у ужем језгру града. Ужем језгру града хоће да дају пречишћивач отпадних вода, али су заборавили да им поруче пречишћивач ваздуха. Осталим реонима града понудиће исто што и протеклих 30 година - пуста обећања"- тврде у УРИ.

Сматрају да је апсурдно поставити тако гиганстско постројење за Даниловград, а да у то не буду укључени велики загађивачи, већа градска насеља, Спуж или конкретно ЗИKС.

- Овај пројекат, осим погрешног локалитета је промашај сам по себи, јер укључује веома мали број еквивалентног становништва у почетним фазама - додају из ове партије.

Сматрамо да је најпоштеније да СО ДГ донесе одлуку гласовима ДПС-а да се нађе алтернативно рјешење за постројење.

- Само да овај пут имају у виду и мишљење већине - закључују.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:04