/ - илустрација: Ж.Б.
04/11/2021 u 18:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ускоро трећи јавни позив за додјелу дрвета у дубећем стању

Из Управе за шуме рекли су да ће цијена носити максимално 80 бодова

Управа за шуме ускоро ће објавити трећи јавни позив за додјелу дрвета у дубећем стању, у којем ће бити измијењена методологија вредновања понуда, најавио је вршилац дужности директора Управе за шуме, Срђан Пејовић.

Како је саопштено из Управе за шуме, он је данас, са својим сарадницима, уприличио састанак са представницима финалних дрвопрерађивача из Рожаја, како би покушали да заједнички пронађу рјешење за њихов проблем.

- Они су недавно путем медија јавно изложили свој проблем, наглашавајући да су остали без посла након 20 година рада, са обзиром на то да нијесу добили сировину која је додјељивана путем јавних позива, чиме је угрожен опстанак више од десет предузећа, од којих се најмање пет бави финалном дрвопрерадом- каже се у саопштењу.

Наводи се да је на основу њиховог дописа, као и јавног позива за помоћ, Пејовић уприличио састанак на којем су представници рожајског Удружења дрвопрерађивача „Бројни лаз“ изнијели замјерке и проблеме око давања шума на коришћење и проблематике око критеријума бодовања предузећа.

- Након излагања проблема са којима су суочени, Пејовић их је упознао са будућим плановима у сфери шумарства и најавио ускоро објављивање трећег јавног позива за додјелу дрвета у дубећем стању, у којем ће бити измијењена методологија вредновања понуда- каже се у саопштењу.

Из Управе за шуме рекли су да ће цијена носити максимално 80 бодова, док ће запосленост и утицај на развој локалне економије бити вредновани са по максималних десет бодова.

- Иако би такви критеријуми били прихватљиви за представнике тог удружења, проблем је што је у трећем јавном позиву, по годишњем програму газдовања шумама за ову годину, остало само једно одјељење у ПЈ Рожаје, чија количина није довољна за производне капацитете тих предузећа- наводи се у саопштењу.

Пејовић је указао дрвопрерађивачима да је у ПЈ Рожаје од 2007. године уочен пад квалитета шума и да је евидентан пад сјечивих годишњих етата, као и да постоји велики број дрвопрерађивача, а мало дрвне запремине која се додјељује.

- Са обзиром на то да су у изради Програми газдовања за неколико Газдинских јединица у ПЈ Рожаје, очекује се да ће у наредној години бити значајно већа количина дрвне запремине која ће бити додјељивана кроз јавне позиве, што даје наду за те дрвопрерађиваче- каже се у саопштењу.

На састанку је усаглашено да се мора пронаћи релевантан начин за бодовање финалне производње и прераде дрвета у јавним позивима, са обзиром на њен значај за комплетну економију државе.

- У конструктивном разговору са дрвопрерађивачима, дошло се до бројних предлога и сугестија, које ће бити детаљно разматране од стране Управе за шуме за идућу годину, како би се у будућем периоду избјегли овакви и слични проблеми са којима се сусрећу посебно она предузећа која се истински баве финалном дрвопрерадом- каже се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:59