Поглед на Велику и Чакор / -Д.Ј.
27/06/2021 u 06:15 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Величани траже да држава раскине уговор са концесионаром

Око сто мјештана Велике потписало је петицију којом се тражи да се заустави сјеча шуме на овом подручју и да се Чакор прогласи за парк природе, истиче Маринко Симоновић

Бројни мјештани Велике поручили су јуче да нијесу тачни наводи да се становници овог села не супросрављају девастацији државних шума на подручју Чакора. Њихова реакција је услиједила након што је предсједник мјесне заједнице Момчило Пауновић казао да питање шума на Чакору треба да ријеше државни органи и да је концесионар предузеће "Пеленгић трејд" које експлоатише шуму са овог подручја свих ових година здушно помагало Велику, од изградње важних путева, као што је Чакор – Мокра, до помоћи коју је концесионар давао за санацију школског објеката и изградњу цекве на Ћафи.

-Потпуно је нетачно да се Величани не супротстављају досадашњем начину газдовања шумана на подручју Чакора, јер тамо је направљена права касапнцица од стране привилегованих концесионара. Уосталом, око сто мјештана је потписало петицију којом се тражи да се заустави сјеча шуме на овом подручју и да се Чакор прогласи за парк природе. Ове шуме су животима бранили наши преци, тако да ми немамо право да гледамо да се оне немилосрдно уништавају да би појединци извукли велико богатство. Зато се ограђујемо од изјаве предсједника мјесне заједнице Велика Момчила Пауновића и неких његових истомишљеника који дају подршку концесионару "Пеленгић трејд", наводећи да је он помагао Велику и да ми треба да се измакнемо и препустимо да ово држава ријеши. У шумама које се простиру изнад Велике направљен је прави геноцид – у име мјештана и дрвопрерађивача Велике истиче Маринко Симоновић.

”Власник фирме "Пеленгић трејд" Ратко Пеленгић тврди да експоатацију шуме врши у складу са законом, онако како му је то држава омогућила

Он каже да мјештани оправдано сумњају да су концесионари, на очиглед Управе за шуме, прибјегаваали незаконитим радњама у шумама на подручју Плава.

-Тренутно комисија пребројава дозначена и посјечена стабла у одјељењу које се налази на локалитету Јечмиште. То се ради јер се оправдано сумња да је тамо дозначено више стабала него што је то предвиђено извођачким пројектом. Уосталом, од 2011. године фирма "Пеленгић трејд" никада није вршила примопредају радова након завршене сјече у појединим одјељењима. На тај начин стварана је могућност да се посијече више дрвне масе него што је то приказивано. То су страшне малверзације. Зато захтијевамо да држава раскине концесиони уговор са "Пеленгић трејдом" и да заустави даљу девастацију овог простора – истакао је Симоновић, додајући да сви који подржавају концесионара имају неку личну корист.

Трупци са Чакора завршавају на Косову

Мјештани Велике тврде да је посебна похара шума направљена у дијелу који се прко Ваганице и Мокре простире према Косову. Истичу да су знатне количине трупаца са овог подручја завршиле на Косову, иако је на снази била забрана извоза сировине.

-Два одјељена шуме са око 12.000 кубика дрвне масе је посјечено у дијелу Ваганице, Мокре и Бабине горе. Тамо је направљен хаос. Добар дио тих трупаца отишао је ка Косову илегалним путем. То смо давно пријавили надлежним органима, али колико нам је познато по топ питању није ништа урађено. У сазнању смо да су балване тренспортовале фирме које немају додирних тачака са шумама и дрвопрерадом. Зато је крајње вријеме да се све ово испита и казне починиоци – поручили су мјештани Велике.

Девастацији Чакора супроставили су се и из НВО "Удружење Величана црногорског приморја" истичући да иза концесионара остају уништени путеви и природни ресурси на овом подручју.

-На Црногорском приморју има око 400 породица из Велике и срцем и душом везани смо за завичај.Залажемо се да концесионар престане са уништавањем шума и природе на Чакору. Велика од концесионара није добила ништа, сем штету јер су нам уништили путеве и природне благодети које нам је у аманет оставила мајка природа – навео је предсједник НВО "Удружење Величана црногорског приморја", Радмило Јокић.

У име дрвопрерађивача Плава Синиша Раденовић истиче да је смијешно причати да је фирма "Пеленгић трејд" помагала Велику.

- Та помоћ требала је да буде много већа у односу на оно што је овај концесионар однио из Велике и оног на шта га обавезује концесиони уговор. И ја сам као дрвопрерађивач који нема концесије на Чакору подржавао акције мјештана Велике – нагласио је Раденовић.

Власник фирме "Пеленгић трејд", Ратко Пеленгић тведи да он експоатацију шуме врши у складу са законом, онако како му је то држава омогућила. Он је минулих дана наставио да сијече шуму на локалитету Јечмиште.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:16